Μετά τα εκτεταμένα επεισόδια στη Βρετανία, η κυβέρνηση Κάμερον εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει στην αστυνομία μεγαλύτερες εξουσίες, δίνοντάς της τη δυνατότητα να επιβάλει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές για την αποτροπή επεισοδίων, αναφέρει το Βήμα.

«Εχετε τη στήριξή μας να ακολουθήσετε αυστηρότερες τακτικές, μέσα σε λογικό πλαίσιο» διαμηνύει η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι στα μέλη της βρετανικών δυνάμεων τήρησης της τάξης.

Η υπουργός σημείωσε πως ανάμεσα στις αλλαγές που εξετάζονται είναι η διεύρυνση των αστυνομικών αρμοδιοτήτων ώστε η αστυνομία να έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί «νεκρές περιοχές», κηρύσσοντας απαγόρευση κυκλοφορίας, ώστε να αποτρέπονται επεισόδια, όπως αναφέρει ο Guardian.

Για να καταστεί δυνατή η τήρηση της τάξης σε συνθήκες που αλλάζουν εξαιρετικά γρήγορα, υποστηρίζει το υπουργείο, «η Αστυνομία πρέπει να έχει διαθέσιμες όλες τις απαραίτητες εξουσίες».

Βρετανία: Συζητείται ακόμη και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Η υπουργός ανέφερε πως αρκετοί αξιωματικοί αισθάνονταν, έπειτα από τη σωρεία αντιδράσεων κατά της αστυνομικής βίας στο παρελθόν, πως θα «έβγαιναν χαμένοι εάν ακολουθούσαν αυστηρές τακτικές, και χαμένοι και εάν δεν το έκαναν». Είπε τότε στο κοινό της, ανάμεσα στο οποίο βρίσκονταν και αρκετοί αστυνομικοί διοικητές: «Εφόσον το κάνετε στo πλαίσιo του νόμου, εγώ δεν θα σας βγάλω ποτέ χαμένους».

Στο Τότεναμ ο βρετανός πρωθυπουργός

Παράλληλα, ο Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφθηκε την Τρίτη το Τότεναμ, από όπου ξεκίνησαν τα επεισόδια, για πρώτη φορά μετά τα βίαια περιστατικά.

«Ο τραγικός θάνατος του Μαρκ Ντάγκαν έκανε τα πράγματα δύσκολα εδώ» τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός, εξηγώντας για ποιον λόγο περίμενε πάνω από μια εβδομάδα για να επισκεφθεί την πόλη αυτή. Η είδηση ότι ο Ντάγκαν είχε σκοτωθεί από αστυνομικά πυρά αποτελέσε τη θρυαλλίδα για τα πολυήμερα επεισόδια.

Ο Κάμερον επισκέφθηκε ένα κέντρο διανομής τροφής και ρουχισμού σε ανθρώπους που έμειναν άστεγοι όταν πυρπολήθηκαν τα σπίτια τους. Κανένας δημοσιογράφος δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση που είχε ο βρετανός πρωθυπουργός με περίπου 50 οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους στη διάρκεια των ταραχών.

Κατηγορίες για δολοφονία σε 16χρονο


Την Τρίτη, η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες σε έναν 16χρονο για το θάνατο ενός από τα πέντε θύματα των βίαιων επεισοδίων.

Ο νεαρός, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε καθώς είναι ανήλικος, κατηγορείται πως σκότωσε τον 68χρονο  Ρίτσαρντ Μάνινγκτον Μπάους, που είχε αφήσει την τελευταία του πνοή την περασμένη Παρασκευή, έχοντας τραυματιστεί σοβαρά τις προηγούμενες ημέρες στις ταραχές στο δυτικό Λονδίνο.

Ο νεαρός, που είχε συλληφθεί την Παρασκευή, θα κληθεί άμεσα ενώπιον δικαστηρίου ενώ και η μητέρα του θα αντιμετωπίσει κατηγορίες παρακώλυσης της Δικαιοσύνης.

Σε όλη τη Βρετανία, τέθηκαν υπό κράτηση περίπου 3.000 άτομα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ως επί το πλείστον αρκετά νεαρά άτομα. Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε 1.400 από αυτούς.