Το θέμα του Ευρωομολόγου επαναφέρουν γερμανοί βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, με σημερινές τους δηλώσεις στην εφημερίδα Handelsblatt, θέμα για το οποίο επισήμως το Βερολίνο δεν θέλει να γίνεται ούτε συζήτηση.

Τα ευρω-ομόλογα μετρούν, όπως δημοσιεύει η imerisia.gr, πολλούς υποστηρικτές στην Ευρώπη. Οι τίτλοι αυτοί θα επέτρεπαν στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους, θα αύξαναν ωστόσο τα επιτόκια για τις ισχυρότερες οικονομικά χώρες, με επικεφαλής τη Γερμανία.

Ειδικότερα, ο ο Μπούρκχαρντ Μπαλτς, ευρωβουλευτής της CDU δηλώνει στο σημερινό φύλλο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Οφείλουμε επίσης στη Γερμανία να θέσουμε το θέμα με ποιους όρους θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε τα ευρωομόλογα».

«Δεν χρησιμεύει σε τίποτε να βλέπουμε τα πράγματα σε μαύρο και άσπρο...Δεν πιστεύω ότι τα ευρωομόλογα αποτελούν όργανο του σατανά», δηλώνει από την πλευρά του ο βουλευτής της CDU Γιόχαν Βάντεπχουλ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε ειδικά για το θέμα από την Handelsblatt.

Ο Άρμιν Λάτσετ, εκ των μελών της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε από την πλευρά του στην εφημερίδα ότι η ευρωζώνη οφείλει «να περάσει σε νέα στάδια ολοκλήρωσης» και «σε τελευταίο στάδιο τα ευρωομόλογα» θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα διαθέσιμα εργαλεία.

Η Handelsblatt αναφέρει επίσης ότι ευρωβουλευτές της CDU έχουν συντάξει έγγραφο 11 σελίδων στο οποίο απαριθμούνται τα πλεονεκτήματα τέτοιων κοινών για τις χώρες της ευρωζώνης ομολόγων, τα οποία θα αποτελούσαν «ένα μήνυμα ενότητας και στιβαρότητας προς τις αγορές».

Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ δήλωσε για μια ακόμη φορά χθες ότι η Γερμανία απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και διαβεβαίωσε ότι το θέμα δεν θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνάντησης της καγκελαρίου της Γερμανίας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.