“Ουδεμία αρμοδιότητα έχουν οι υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας για τη δημοπράτηση και τη λειτουργία των καντινών και των παραλιών στη νήσο Χρυσή”, δηλώνει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας.

Στην ανακοίνωση του κ. Καλαϊτζάκη αναφέρεται:

“Ουδεμία αρμοδιότητα  έχουν οι υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας για τη δημοπράτηση και τη λειτουργία των καντινών και των παραλιών στη νήσο Χρυσή δηλώνει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης σε τοποθέτησή του με αφορμή την υπόθεση εκτεταμένης φοροδιαφυγής που αποκάλυψαν ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο νησί.

Όπως δήλωσε «Η ευθύνη δημοπράτησης τόσο των καντινών όσο και των παραλιών δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου Ιεράπετρας, αλλά της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης, επομένως ως Δήμος δεν φέρουμε καμία ευθύνη.

Βεβαίως και οι υπηρεσίες μας έχουν προχωρήσει στους σχετικούς ελέγχους, ως και όφειλαν, και έχουν εκδώσει αποφάσεις σφράγισης, όμως για τις διαδικασίες δημοπράτησης είναι αρμόδια η Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας.

Η μόνη αρμοδιότητα του Δήμου Ιεράπετρας στη νήσο Χρυσή είναι η καθαριότητα για την οποία παρόλες τις έγκαιρες ενέργειές μας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών άμεσα, παρατηρούνται καθυστερήσεις λόγω του σύνθετου γραφειοκρατικού καθεστώτος και ζητημάτων που ο ανάδοχος εργολάβος έχει να διαχειριστεί.

Κατά συνέπεια, είναι ξεκάθαρο ότι ο Δήμος Ιεράπετρας σε ό,τι εμπίπτει στην ευθύνη του, ως μια από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δεν αδρανεί αλλά ενεργεί για ό,τι έχει αρμοδιότητα, στο πλαίσιο πάντα ενός καθεστώτος που χρόνια τώρα δηλώνουμε ότι δεν προσφέρει ούτε την αρμοδιότητα, ούτε την ευελιξία αλλά ούτε και τη δυνατότητα να συμβάλουμε άμεσα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην προστασία και διαφύλαξη της νήσου Χρυσής.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η διαχείριση της νήσου Χρυσής απαιτεί από την Πολιτεία πρακτικά και οργανωμένα βήματα, στοχοθεσία, οργάνωση, προγραμματισμό και επιτέλους ένα συγκεκριμένο, άρτιο και ρεαλιστικό για τις ανάγκες της καθεστώς.

Αυτό πιστεύουμε και αυτό διεκδικείται από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και τον Δήμο  τόσο με το αίτημά μας για σύσταση Φορέα Διαχείρισης, θέμα για το οποίο  δυστυχώς η πολιτεία έως και σήμερα αδιαφορεί, όσο και με την πρόσφατη πρόταση της Δ/νσης Δασών Λασιθίου – η οποία έχει και την υπηρεσιακή ευθύνη προστασίας της Νήσου Χρυσής και της Νήσου Μικρονήσι, ως αναδασωτέων περιοχών όπως ορίζεται στην  υπ’ αριθμόν  2576/2001 απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης ΦΕΚ 896/22.10.2001 – για  τον καθορισμό χώρων χρήσης και την παραχώρησή τους στον Δήμο Ιεράπετρας.

Σε κάθε περίπτωση, με αφορμή και τα πρόσφατα περιστατικά φοροδιαφυγής, αλλά και τα διάφορα προβλήματα που κατά καιρούς προκύπτουν, γίνεται εμφανέστατη για μια ακόμη φορά η ανάγκη ενεργοποίησης κρατικού σχεδιασμού για την προστασία μιας περιοχής που μάλιστα ανήκει στο δίκτυο natura 2000.

Εμείς για μια ακόμη φορά φωνάζουμε ότι:

Πρέπει να υπάρξει  κρατικός σχεδιασμός.

Πρέπει να υπάρξει ελεγκτικός μηχανισμός.

Πρέπει να υπάρξει ένα συγκεκριμένο καθεστώς  προστασίας αυτού του τόπου.

Δεν μπορεί μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, όπως η Χρυσή να είναι έρμαιο στα χέρια της κρατικής πολιτικής και αντικείμενο μεμονωμένων και περιστασιακών κατά περιόδους ελέγχων.

Ο Δήμος Ιεράπετρας έχει καταθέσει τις προτάσεις του και περιμένουμε από το Κράτος να ανταποκριθεί στην πρότασή μας για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης για τη νήσο Χρυσή.

Μέχρι τότε θέλοντας να προστατεύσουμε ένα τόπο υψηλής περιβαλλοντικής αξίας για τον Δήμο Ιεράπετρας:

1.Ολοκληρώσαμε και καταθέσαμε τη μελέτη του Μουσείου Φυσικής    Ιστορίας.

2. Ενεργοποιήσαμε το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας για τη νήσο Χρυσή

3. Προχωρήσαμε τις διαδικασίες για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης

4. Χρηματοδοτήσαμε τη μελέτη προστασίας του δάσους στη Χρυσή

5.  Η Δημοτική Αστυνομία πραγματοποίησε τακτικούς ελέγχους για παραβάσεις

6. Πραγματοποιήσαμε εθελοντικές δράσεις καθαριότητας

7. Προχωρήσαμε στην προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού για τον χώρο αποβίβασης

8. Συνεργαστήκαμε με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες Δασική Υπηρεσία, Λιμεναρχείο, Αρχαιολογία, Αστυνομία, Λιμενικό Ταμείο, Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ.α. προκειμένου να δοθούν λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα “.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook