Ογδόντα τρεις υποψήφιοι είναι έτοιμοι να ριχτούν στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου στο Κιργιστάν, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της ασιατικής χώρας, η οποία διοικείται από ένα προσωρινό πρόεδρο μετά την επανάσταση της άνοιξης του 2010.

Η πολιτική τάξη του Κιργιστάν, όπου μέσα σε πέντε χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί δύο επαναστάσεις (Μάρτιος 2005, Απρίλιος 2010) και εθνοτικές συγκρούσεις (Ιούνιος 2010), είχε απορρίψει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών πριν από το τέλος του 2011, για να αποφύγει την ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, η οποία είναι πολύ διαιρεμένη πολιτικά και εθνοτικά.

Στο μεταξύ υιοθετήθηκε ένα Σύνταγμα που μειώνει σημαντικά τις εξουσίες του προέδρου, καθιστώντας το Κιργιστάν την πρώτη χώρα της κεντρικής Ασίας που αποκτά κοινοβουλευτικό καθεστώς.

Συνολικά 83 πρόσωπα έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές της 30ης Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός και ένας εθνικιστής ηγέτης, δήλωσε ο Τζενιζμπέκ Ακμάτοφ, μέλος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, καθώς σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων.

Οι υποψήφιοι πρέπει τώρα να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 30.000 υπογραφές και να καταβάλουν 100.000 σομ (1.565 ευρώ) ως τις 25 Σεπτεμβρίου. Επίσης, θα πρέπει να περάσουν ζωντανά στην τηλεόραση ένα τεστ στην κιργιζική γλώσσα, το οποίο δεν έγινε γνωστό πότε ούτε πώς θα πραγματοποιηθεί.

Οι προϋποθέσεις αυτές θα εξαλείψουν πιθανόν τους περισσότερους από τους υποψηφίους. Μόνο 16 εξ αυτών έχουν αναδειχθεί από πολιτικούς σχηματισμούς στο Καζακστάν και οι άλλοι είναι μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Ο πρωθυπουργός και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ και ο ηγέτης του εθνικιστικού Κόμματος Ατά-Γιουρτ είναι οι πιο γνωστοί από τους υποψηφίους.

Η σημερινή προσωρινή πρόεδρος Ρόζα Οτουνμπάγεβα δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα. Διορίστηκε στη θέση αυτή τον Απρίλιο του 2010 από τους ηγέτες της επανάστασης κι έπειτα είδε τη θητεία της να παρατείνεται με δημοψήφισμα ως το Δεκέμβριο του 2011.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook