Σχετικά με το πρόσφατο ατυχές και θλιβερό γεγονός, με τη 18χρονη Βρετανίδα επισκέπτη μας στα Μάλια…
 
Αρχικά, να εκφράσω και προσωπικά τη βαθιά λύπη μου σαν αντιδήμαρχος τουρισμού με έδρα τα Μάλια, στους γονείς της κοπέλας και την ευχή μου, που είναι και ευχή σύσσωμης της δημοτικής αρχής του Δήμου Χερσονήσου και όλων των κατοίκων της περιοχής, να έχει αίσιο τέλος αυτή η περιπέτεια για την νεαρή Βρετανίδα και την οικογένειά της.
 
Καθώς ακούγονται πολλά, και μεταξύ αυτών, και κάποια ανακριβή σχόλια, ας δούμε μερικά από τα στοιχεία της υπόθεσης και του συγκεκριμένου αέριου, του υποξείδιο του αζώτου ή πρωτοξείδιο του αζώτου, του γνωστού και ως «αέριο του γέλιου» η hippy crack, όπως είναι και η διεθνής ονομασία του, που εικάζεται ανεπίσημα, να ευθύνεται για την κρίσιμη κατάσταση της κοπέλας.

Η χρήση του ξεκινάει από τους οδηγούς αγώνων αυτοκινήτου που το προσθέτουν στη βενζίνη σαν ενισχυτικό για τον κινητήρα τους, περνάει στους σεφ ζαχαροπλαστικής που το χρησιμοποιούν στην κρέμα σαντιγί για να φουσκώσει, έως και τους αναισθησιολόγους που το αναμειγνύουν με οξυγόνο στις ναρκώσεις των ασθενών τους…!!!

Είναι παράνομη λοιπόν η ενδεδειγμένη και προβλεπόμενη χρήση του συγκεκριμένου αερίου; Προφανώς όχι!

Επίσης δεν υπάρχει ακόμα επίσημη, που να γνωρίζουμε, ιατρική διάγνωση που να επιβεβαιώνει βλάβες από την εισπνοή του στον άνθρωπο, άρα δεν μπορεί και να στοιχειοθετηθεί προς το παρόν αδίκημα, όπως μας ενημερώνουν οι αρχές και να κριθεί παράνομη η πώλησή του, άρα να γίνουν συλλήψεις. Να σημειωθεί ότι έως τώρα, σε μία φιλότιμη προσπάθεια των αρχών να ελέγξουν την διακίνησή του, γίνονται συλλήψεις σε περίπτωση που οι πωλητές, δεν έχουν άδεια μικροπωλητή…!

Ίσως, καπνός χωρίς φωτιά, να μην υπάρχει… αλλά προς το παρόν δυστυχώς όλα είναι σε στάδιο υποθέσεων, εικασιών, ενδείξεων και όχι τεκμηριωμένων γεγονότων και έγκυρων διαγνώσεων, γεγονός που κάνει τα πράγματα για τις αρχές πολύ δύσκολα στο να πάρουν μέτρα και να απαγορεύσουν την κυκλοφορία του συγκεκριμένου αερίου, το οποίο σημειωτέων, κυκλοφορεί σχεδόν παντού σε όλο τον κόσμο, και σε πολλές περιπτώσεις (πολύ σημαντικό στοιχείο!) βρίσκεται ήδη στις αποσκευές των επισκεπτών μας  ερχόμενοι για διακοπές στη χώρα μας και γίνεται χρήση του στα δωμάτια των  ξενοδοχείων τους από συσκευές εισπνεόμενων φαρμάκων.
 
Ελπίζουμε μελλοντικές έρευνες να ρίξουν φως στο θέμα «αέριο του γέλιου» και να μπορέσουμε και εμείς σαν δήμος, αλλά και οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές να δράσουμε ανάλογα.
 
Σχετικά με τα Μάλια τώρα, που αυτό το μεμονωμένο και ατυχές γεγονός τα έφερε και πάλι μετά από 3-4 χρόνια και πάλι στο προσκήνιο της επικαιρότητας για τη νυχτερινή τους διασκέδαση.
 
Αρχικά θα αναφερθώ στο γεγονός ότι η τοποθέτηση δύο αντιδημάρχων, ο ενός εκ των οποίων τουρισμού στη δημοτική ενότητα Μαλίων, από το δήμαρχό μας κο Μαστοράκη, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς από την αρχή της θητείας μας η περιοχή των Μαλίων ήταν από τις περιοχές που κρίναμε ότι έπρεπε να επικεντρωθούμε και να δώσουμε  ένα ειδικό βάρος λόγω μεγέθους. Μία περιοχή η οποία ήταν από τις πρώτες περιοχές της Κρήτης που αναπτύχθηκε τουριστικά και έδειξε στην ουσία το δρόμο για πολλές άλλες περιοχές του νησιού μας, ένα πολύ όμορφο μέρος με μεγάλο ιστορικό αποτύπωμα.

Το Μινωικό ανάκτορο των Μαλίων, ο «Ποταμός»  περιβαλλοντική κληρονομιά, η πολύ όμορφη παλιά πόλη, οι πανέμορφες παλιές εκκλησίες, οι πανέμορφες παραλίες, οι πολύ καλές ξενοδοχειακές μονάδες, από την μία, και οι πολύ ενεργοί και ανήσυχοι πολίτες «Σαρπιδονίστες» που έχουν στην κυριολεξία «μεταμορφώσει» τον τόπο τους, οι πολύ δραστήριοι τοπικοί σύλλογοι που αγαπούν και υπερηφανεύονται για το τόπο τους διοργανώνοντας πολλές και όμορφες εκδηλώσεις, από την άλλη, καθώς και πολλά άλλα όμορφα χαρακτηριστικά του ευλογημένου αυτού τόπου, συνθέτουν ένα ιδανικό προορισμό για όμορφες διακοπές.
 
Στα Μάλια τα τελευταία χρόνια, μετά από την ώριμη και συνειδητοποιημένη, σύσσωμη απόφαση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των επιχειρηματιών που βλέπουν (και οικονομικά) το υπάρχων μοντέλο να μην αποδίδει πλέον, έχει αρχίσει να γίνεται στροφή στη προσφορά ενός διαφορετικού, αναβαθμισμένου και ποιοτικότερου προϊόντος.

Γίνεται μία συντονισμένη και στοχευμένη προσπάθεια με τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων, προξενείων, πρεσβειών, της αστυνομίας, των τοπικών συλλόγων και επαγγελματικών φορέων, τοπικών επιχειρηματιών, τουριστικών πρακτόρων και όλης της τοπικής κοινωνίας, η οποία κουράστηκε από το μέχρι πρόσφατα, Βρετανικό κυρίως, μοντέλο τουρισμού της περιοχής!

Έχει ήδη γίνει μία αρκετά μεγάλη αλλαγή του προφίλ πελάτη, τα τελευταία 5-6 χρόνια, με νέες συνεργασίες ξενοδόχων της περιοχής και τουριστικών πρακτόρων από Ρωσία, Σκανδιναβία, Ολλανδία και άλλες χώρες, επιδιώκοντας ένα νέο “εμπλουτισμένο μείγμα” πελάτη. Ταυτόχρονα έχει ήδη μειωθεί σε παραπάνω από τον μισό ο αριθμός συμβολαίων, άρα και επισκεπτών, από τις συγκεκριμένες χώρες που δημιουργούν προβλήματα στη νυχτερινή, και όχι μόνο, ζωή των όμορφων και ιστορικών Μαλίων.
 
Σκοπός και στόχος της δημοτικής αρχής, και όλων, είναι πρωτίστως η ασφάλεια των επισκεπτών μας και φυσικά η ευχάριστη διαμονή τους στο δήμο μας,. Παράλληλα όμως και ο σεβασμός, από τους επισκέπτες, των φιλήσυχων και φιλόξενων κατοίκων της περιοχής που κουράστηκαν ποιά από τον θόρυβο και την ανέλεγκτη κατάσταση διασκέδασης μερικών εκ των εν λόγω επισκεπτών.
 
Το αποτέλεσμα των συντονισμένων και μεθοδευμένων ενεργειών μας, έχει ήδη φανεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό, χωρίς να λέει κανείς ότι δεν έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας.

Τουλάχιστον όμως η δημοτική αρχή μαζί με τις υπόλοιπες αρχές, οι τοπικοί φορείς και η τοπική κοινωνία των Μαλίων συμπορευόμαστε όλοι μαζί, σε κοινή και σωστή κατεύθυνση!
 
Ελπίδα και ευχή όλων  μας η παραπάνω υπόθεση να έχει ένα αίσιο τέλος!

  • Ο Ευθύμιος Μουντράκης είναι αντιδήμαρχος Δήμου Χερσονήσου, αρμόδιος τουρισμού, πολιτισμού & απασχόλησης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook