Ένας απόστρατος στρατηγός, ο οποίος θεωρείτο σημαντική μορφή στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF και πιθανός διάδοχος του προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, έχασε τη ζωή του όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο αγρόκτημά του, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ.

Ο 67χρονος στρατηγός Σόλομον Μουτζούρου, γνωστός με το ψευδώνυμο Ρεξ Νιόνγκο, το οποίο χρησιμοποιούσε όταν ήταν αντάρτης, ήταν σύζυγος της αντιπροέδρου Τζόις Μουτζούρου και την δεκαετία του 1970 ήταν υπαρχηγός του απελευθερωτικού στρατού ZANLA υπό τον Μουγκάμπε.

Ο Μουτζούρου ήταν ο ηγέτης μιας εσωκομματικής ομάδας που προωθεί την διαδοχή του Μουγκάμπε από την Τζόις Μουτζούρου τόσο στην ηγεσία του κόμματος όσο και στην προεδρία και είναι αντίπαλη μιας άλλης ομάδας υπό τον υπουργό Άμυνας Έμερσον Εμνανγκάγκουα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Μουτζούρου έχασε τη ζωή του το βράδυ της Δευτέρας όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αγρόκτημα που του ανήκε στην Μπεατρίς, 60 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Χαράρε. Η στέγη στο οίκημα όπου βρισκόταν κατέρρευσε και δεν μπόρεσε να σωθεί. Η ανεξάρτητη εφημερίδα NewsDay έγραψε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα.

Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη — είτε από τις αρχές, είτε από την οικογένεια του Μουτζούρου — ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από εμπρησμό.

Ο Μουτζούρου, έγινε ο πρώτος μαύρος αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ζιμπάμπουε το 1980 Θεωρείτο πολιτικός με μεγάλη επιρροή στο παρασκήνιο, αίσθηση η οποία ενισχύθηκε όταν έπεισε τον Μουγκάμπε να επιλέξει τη σύζυγό του ως αντιπρόεδρο στο συνέδριο του κόμματος το 2004.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook