Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας στο δημοτικό κατάστημα Καστελλίου

Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Αριστοφάνη Χουρδάκη, δασκάλου, συλλέκτη, καταγραφέα και μελετητή των Κρητικών Παραμυθιών, οργανώνει, με την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου και τη συνδρομή του Δήμου Μινώας Πεδιάδας, ημερίδα, στο Δημοτικό Κατάστημα Καστελλίου, την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017, στις 11.00, με θέμα : Ο Αριστοφάνης Χουρδάκης και τα Παραμύθια της Κρήτης, και σας καλεί να την παρακολουθήσετε.

Πρόγραμμα ημερίδας

11.00  Καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας.
Γιατί αυτή η εκδήλωση
Ευλογία από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα Νανάκη
Χαιρετισμός από τον δήμαρχο Μινώας Πεδιάδας κ. Ζαχαρία Καλογεράκη

11.30  Άννα Μανουκάκη, ιστορικός, συγγραφέας, Η μαγευτική  φωνή του παρελθόντος μέσα από τα παραμύθια του γενέθλιου τόπου του Αριστοφάνη Χουρδάκη

11.50  Ελπινίκη Νικολουδάκη – Σουρή, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, Τα παραμύθια της Πεδιάδας στην καταγραφή του Αριστοφάνη Χουρδάκη.
Προβολές της εντοπιότητας 

12.10  Ευαγγελία Πετρουγάκη, φιλόλογος, ποιήτρια,  Χαρακτήρες γυναικών στη Συλλογή του Αριστοφάνη Χουρδάκη «Οι μύθοι της Κρήτης »
           
12.30  Αθανασία Ψαρουλάκη, φιλόλογος, Αρχαιοελληνικά μοτίβα στα παραμύθια των Συλλογών του Αριστοφάνη Χουρδάκη

12.50  Ευγενία Περυσινάκη, διδάκτωρ Φιλολογίας, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Το μοτίβο της ανθρωποφαγίας στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και στην Αθοκουτάλα  της Κρήτης 

13.10  Θεοδοσία Αργυράκη- Ασσαργιωτάκη, ζωγράφος, συγγραφέας, Ο αφηγηματικός και εικαστικός λόγος στο διαχρονικό παραμύθι 

13.30  Κασσάνδρα Μπεϊκάκη, φιλόλογος, σκηνοθέτις,  ο παιδευτικός – παιδαγωγικός ρόλος του παραμυθιού. Το παραμύθι επί σκηνής

13.50  Παρεμβάσεις – Κατάθεση μαρτυριών 

14.10 – 14.30  Απολογισμός

Την εκδήλωση θα συντονίζουν η Λίζα Σκλάβου, πρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων Ηρακλείου, και η Μαρία Γ. Σεργάκη, φυσικός, ιστορική ερευνήτρια, τέως προϊσταμένη των ΓΑΚ Λασιθίου.

Σημείωση 1η:  Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας έχει πάρει απόφαση να γίνεται κάθε χρόνο ( Σεπτέμβριος )  στην περιοχή του Δήμου Μινώας Πεδιάδας μία εκδήλωση, η οποία θα έχει σχέση με τα παραμύθια, στη μνήμη του Αριστοφάνη Χουρδάκη, του μεγάλου Κρήτα ‘’ παραμυθά’’.
Σημείωση  2η:  Την ίδια ημέρα, Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017, το πρωί, θα τελεσθεί το εξάμηνο μνημόσυνο του Αριστοφάνη στην Αγία Παρασκευή Πεδιάδας.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook