Η γιγαντιαία βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone εξέφρασε τη λύπη της επειδή υποχρεώθηκε να μεταδώσει στους συνδρομητές της στην Αίγυπτο επίσημα μηνύματα, τα οποία δεν αποδίδονταν σαφώς στην κυβέρνηση, και τονίζει ότι διαμαρτυρήθηκε γι'αυτό στις αρχές.

Σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Λονδίνο, η Vodafone, εξήγησε ότι οι αιγυπτιακές αρχές έκαναν χρήση, από την αρχή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ενός νόμου που υποχρεώνει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της χώρας (Vodafone, Mobinil και Etisalat) να αναμεταδίδουν επίσημα μηνύματα που προορίζονται για τον πληθυσμό, με τη μορφή SMS.

Ο όμιλος, που δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα μηνύματα, διαβεβαίωσε ότι δεν είχε κανένα έλεγχο επί του περιεχομένου τους, και παραπονέθηκε στις αρχές ότι δεν αποδίδονταν σαφώς στην κυβέρνηση. Χαρακτήρισε μάλιστα την κατάσταση «απαράδεκτη».

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στην Αίγυπτο, ένα από αυτά τα μηνύματα SMS που μεταδόθηκαν από τις εταιρείες κατόπιν αιτήματος των αρχών ανέφερε: «Οι ένοπλες δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλειά σας και δεν θα προσφύγουν στη βία εναντίον αυτού του μεγάλου λαού».

Ένα άλλο μήνυμα παρότρυνε «κάθε μητέρα, πατέρα, αδελφή η αδελφό, και κάθε αξιότιμο πολίτη» να «προστατεύσουν τη χώρα."

«Προς τους νέους της Αιγύπτου: προσέξτε τις φήμες, ακούστε τη φωνή της λογικής, η Αίγυπτος είναι πάνω απ' όλα, προστατεύστε την», αναφέρεται σε ένα τρίτο μήνυμα.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένης της Vodafone Egypt, αναγκάστηκαν επανειλημμένα να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους σε ορισμένους τομείς, κατόπιν αιτήματος των αρχών. Αυτές διέκοψαν επίσης για πέντε ημέρες την πρόσβαση στο internet σε όλη τη χώρα, ελπίζοντας να εμποδίσουν το χωρίς προηγούμενο κίνημα διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.