Πολλές νέες γυναίκες έχουν επίμονα σπυράκια στην πλάτη. Η βασική αιτία της ακμής είναι η λιπαρότητα του δέρματος.

Η κοινή ακμή προκαλείται από τον συνδυασμό ορισμένων παραγόντων, όπως η αυξημένη παραγωγή σμήγματος λόγω των αυξημένων ορμονών της εφηβείας, η διαταραχή στην ανάπτυξη των κυττάρων του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου και η παραγωγή και δραστηριότητα του βακτηρίου p. acnes (προπιονοβακτηρίδιο) στην ίδια περιοχή, που τελικά οδηγεί στην εκδήλωση έντονης φλεγμονώδους αντίδρασης.

Ένας απρόσμενος λόγος για τον οποίο μία στις δύο 20χρονες γυναίκες έχουν επίμονα σπυράκια στην πλάτη, είναι ο τρόπος με τον οποίο λούζονται, υποστηρίζει μία αμερικανίδα δερματολόγος.

Σύμφωνα με την Christie Kidd από την Καλιφόρνια, στις ηλικίες 20-29 ετών παρατηρείται κορύφωση στα σπυράκια στην πλάτη τα οποία, ακόμα κι όταν οφείλονται σε ακμή, μπορεί να επιδεινώνονται από τον τρόπο λουσίματος.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι λούζονται όρθιοι ή καθιστοί μέσα στην μπανιέρα και στη συνέχεια σαπουνίζουν το σώμα τους», εξήγησε. «Πολλοί όμως, ιδίως γυναίκες, συχνά κάνουν κάτι άλλο: αφού λούσουν τα μαλλιά τους, βάζουν μαλακτική κρέμα ή μάσκα μαλλιών και, χωρίς να την ξεβγάλουν, προχωρούν στο σαπούνισμα του σώματος, αφήνοντας τελευταίο το ξέβγαλμα των μαλλιών. Με αυτό τον τρόπο όμως, οι λιπαρές ουσίες των προϊόντων για τα μαλλιά πέφτουν πάνω στο καθαρό σώμα, αφήνοντας ένα λιπαρό υπόλειμμα που αποφράσσει τους πόρους».

Σύμφωνα με την Kidd, οι γυναίκες πρέπει να ξεβγάζουν το κοντίσιονερ ή τη μάσκα πριν σαπουνίσουν το σώμα τους, ούτως ώστε να απομακρύνουν από το δέρμα τους τα λιπαρά υπολείμματα.

 

onmed.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook