Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ούρπιλαϊνεν δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα της κατέληξε σε συμφωνία με την Ελλάδα στο ζήτημα των εγγυήσεων που ζητούσε από την Αθήνα προκειμένου να λάβει μέρος στο δεύτερο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Φινλανδία είχε ξεκαθαρίσει και στη Σύνοδο Κορυφής ότι δεν θα συμμετείχε στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας χωρίς την εξασφάλιση εγγυήσεων.

Η εγγύηση αφορά τελικά -και παρά τα όσα (ενίοτε μάλιστα ακραία) έχουν ακουστεί- την κατάθεση χρηματικού ποσού από την πλευρά της Ελλάδας.

«Περιττεύει να σημειωθεί ότι το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα» τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος που επιβεβαιώνει την είδηση και παρέχει διευκρινίσεις για τη συμφωνία.

Το ύψος του ποσού που θα καταθέσει η Ελλάδα ως εγγύηση στην Φινλανδία, βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Ωστόσο, όπως είπε η Φινλανδή υπουργός, το ποσό που θα κατατεθεί θα είναι -μαζί με τους τόκους του- ανάλογο του ποσού της συνεισφοράς της Φινλανδίας στα κεφάλαια που θα λάβει η Ελλάδα από τον EFSF.

Ειδικότερα, η Φινλανδή υπουργός είπε ότι «συμφωνήσαμε με την Ελλάδα για τις εγγυήσεις που ζητούσαμε για τη συμμετοχή μας στο νέο πακέτο βοήθειας».

Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη του ευρώ, αφορά τραπεζική κατάθεση από πλευράς της Ελλάδας σε λογαριασμό της Φινλανδίας, σύμφωνα με την υπουργό.

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα θα καταθέσει εγγύηση σε μορφή μετρητών σε κρατικό λογαριασμό και η Φινλανδία θα επενδύσει τα κεφάλαια σε ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ.

Η Φινλανδία θα επιστρέψει στην Ελλάδα την εγγύηση, μαζί με το κέρδος από τις επενδύσεις στις οποίες αξιοποιήθηκαν, από τη στιγμή που θα ξεπληρωθεί το δάνειο στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας.

«Χωρίς τις πρόσθετες εγγυήσεις, η Φινλανδία δεν θα συμμετείχε στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα», επανέλαβε η κυρία Ούρπιλαϊνεν.

Υπενθυμίζεται, όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ότι η Φινλανδία είχε θέσει το ζήτημα αυτό τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, επικαλούμενη σοβαρούς εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και μια διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας γύρω από ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα συμπεριελήφθη στα συμφραζόμενα της απόφασης της 21ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με φινλανδικές πηγές, η εν λόγω συμφωνία με την Ελλάδα είναι μακροχρόνια αν και δεν αποκαλύφθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Δεδομένου δε ότι η Φινλανδή υπουργός μιλώντας για τη συμφωνία έκανε σύγκριση με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο β’ πακέτο διάσωσης, εύλογα μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι αφορά περίοδο 15-30 ετών.

Σε ό,τι αφορά δε το πού θα βρει τα χρήματα για αυτή την εγγύηση η Ελλάδα, η κυρία Ούρπιλαϊνεν τόνισε ότι αυτό είναι θέμα της Ελλάδας και έγκειται σε δική της απόφαση αν θα βρει χρήματα αυτά από έσοδα αποκρατικοποιήσεων, είτε από άλλη πηγή.

Η φινλανδική Βουλή θα συζητήσει και θα κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, μετά τις 6 Σεπτεμβρίου, όταν επανέλθει από τη θερινή διακοπή.

Διευκρινίσεις για τη συμφωνία από τον Ευ.Βενιζέλο

Σε διευκρινίσεις για τη συμφωνία με τη Φινλανδία και τη συμμετοχή της στο δεύτερο «πακέτο» ενίσχυσης της Ελλάδας προέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι: «Η Ελλάδα και η Φινλανδία συμφώνησαν, στο πλαίσιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21 Ιουλίου, σε ένα χρηματοδοτικό σχήμα που επιτρέπει στην Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας να αποφασίσουν τη συμμετοχή της χώρας τους στη νέα δέσμη βοήθειας προς την Ελλάδα, μέσω του EFSF».

»Το χρηματοδοτικό σχήμα που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες θα υποβληθεί προς έγκριση στο Euro Working Group (Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των Υπουργών). Περιττεύει να σημειωθεί ότι το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα».

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία είχε θέσει το ζήτημα αυτό τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, επικαλούμενη σοβαρούς εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και μια διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας γύρω από ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα συμπεριελήφθη στα συμφραζόμενα της απόφασης της 21ης Ιουλίου.

Το χρηματοδοτικό σχήμα διαμορφώθηκε τελικά σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Βενιζέλος με τη Φινλανδή ομόλογό του κ. Jutta Urpilainen τις προηγούμενες μέρες, ενώ συνεχίζεται η νομική και τεχνική επεξεργασία.

Κατά των ευρωομολόγων η Φινλανδία

Επίσης, η Φινλανδή υπουργός φρόντισε να υπενθυμίσει την θέση της χώρας της κατά της έκδοσης ευρωομολόγων και της αύξησης των κεφαλαίων του ευρωμηχανισμού στήριξης EFSF, καθώς και κατά της αύξησης της συνυπευθυνότητας στους κόλπους της ΕΕ.

«Κάθε χώρα είναι και θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για το δικό της χρέος, τόσο σήμερα όσο και αύριο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε παράλληλα πως δεν θα υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις από τη συνάντηση Μέρκελ και Σαρκοζί στο Παρίσι το απόγευμα της Τρίτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook