Δύο δίδυμα αδέλφια με καταγωγή από Χανιά και Ρέθυμνο, ο Γιάννης και ο Γιώργος Μεγαλακάκης, είναι οι δημιουργοί ενός ντοκιμαντέρ για τον θησαυρό της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Κρήτης.

Το ντοκιμαντέρ που κάνει το γύρο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του κόσμου, συνεχίζει και τον Αύγουστο την περιοδεία τους σε πόλεις της Ελλάδας ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στη Κρήτη, δωρεάν καθώς η είσοδος για την προβολή του ντοκιμαντέρ είναι ελεύθερη.

Η ταινία

Η συνεχόμενη – επί χρόνια- επαφή μας, με ντόπιους (γηγενείς) Κρήτες διαφόρων ηλικιών, κουλτούρας, κοινωνικού αλλά και οικονομικού υπόβαθρου ανέδειξε την πολυπλοκότητα και διαφορετικότητα των ολοένα και περισσότερων αναδυόμενων θεμάτων προς έρευνα.

Άνθρωποι αυθεντικοί, γαλουχημένοι στις δυσκολίες της ζωής, δυνατοί, οι περισσότεροι όμως από αυτούς με ένα μεγάλο φόβο «. μη ξεφτίσει στο πέρασμα του χρόνου η παράδοση του τόπου μας.».

Από εκεί γεννήθηκε και η ιδέα δημιουργίας μίας νέας έκδοσης, η οποία είναι μία ταινία-ντοκιμαντέρ και αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μια συνέχεια της προηγούμενης έκδοσης της Ομάδας μας «Όταν ακούω Κρήτη».

Στο «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη», ο θεατής παρακολουθεί ένα οδοιπορικό-ντοκουμέντο σε ολόκληρη την Κρήτη, από την Κίσσαμο έως την κάτω Ζάκρο στην Ανατολική Κρήτη. Στην ταινία χορεύουν ηλικιωμένοι αλλά και νέοι χορευτές σπάνιους τοπικούς χορούς.

Μας εξηγούν και μας περιγράφουν οι ίδιοι τα παλιά γλέντια, τους χορευτές, τους παλιούς μουσικούς και για πολλά άλλα. Επίσης παρέες μας τραγουδούν τα γνήσια ριζίτικα τραγούδια. Κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι μας μιλάνε στην ταινία δεν υπάρχουν πιά στην ζωή. Θα μας μείνει αξέχαστη η ζεστή αγκαλιά που μας πρόσφεραν, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες των σπιτιών τους αλλά κυρίως των καρδιών τους.

Παράλληλα παρακολουθούμε στην ταινία και τις σημαντικότερες χορευτικές στιγμές της Ομάδας μας από παραστάσεις, σεμινάρια και πρόβες τα τελευταία 5 χρόνια.

Είναι ένας τρόπος για να πιάσουμε ξανά το νήμα της παράδοσης και να το αφήσουμε να μας οδηγήσει σ\’ έναν τόπο γόνιμης συνάντησης του χθες με το σήμερα.

Βιογραφικό Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη

Κατάγονται από τα Χανιά και το Ρέθυμνο.

H οικογένειά τους έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ουσιαστική ενασχόλησή τους με τον κρητικό πολιτισμό.

Το 1994 ξεκίνησαν να διδάσκουν κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς.

To 1997 χορεύει ο Γιάννης Μεγαλακάκης στην τελετή έναρξης του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου στο Καλλιμάρμαρο στάδιο στην Αθήνα.
Το 1998 ιδρύουν την \”Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών\”.

Το 2004 χορεύουν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Το 2005 παρουσιάζουν με την χορευτική τους ομάδα,την παράσταση «Όταν ακούω Κρήτη» στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

Το 2006 οι αδερφοί Μεγαλακάκη ιδρύουν στην Αθήνα το Κέντρο Έρευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού.

Το ίδιο έτος οι αδερφοί Μεγαλακάκη κυκλοφορούν το σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό «Όταν ακούω Κρήτη»

Το καλοκαίρι του 2006 εμπνέουν τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία EL GRECO.

Το 2008 παρουσιάζουν με την χορευτική τους ομάδα την χοροσυναυλία «Η Κρήτη των ονείρων» με την μουσική οικογένεια των Ξυλούρηδων στο Θέατρο Βράχων στα πλαίσια του Φεστιβάλ Βύρωνα.

To 2010 ο Γιάννης Μεγαλακάκης κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο\’\’Χορογράφοντας\’\’ απο τις εκδόσεις Δοκιμάκης στο οποίο σμίγει τις δύο μεγάλες του αγάπες, τον χορό και την ποίηση. Το βιβλίο περιέχει και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.

Τον Φεβρουάριο του 2011 οι αδερφοί Μεγαλακάκη παρουσιάζουν στο Ευγενίδειο Ίδρυμα-Πλανητάριο την ταινία-ντοκιμαντέρ \’\’Χορεύω αιώνες στην Κρήτη\’\’

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης έχει αναλάβει την διδασκαλία κρητικών χορών απο τον περασμένο Ιανουάριο, στους πρωταγωνιστές της σειράς: \’\’Το νησί\’\’ η οποία προβλήθηκε στο Μega.
Πραγματοποιούν επιτόπιες καταγραφές και έρευνες στα χωριά της Κρήτης.

Παράλληλα τους ενδιαφέρει η καλλιτεχνική διάσταση του κρητικού χορού και η ανάδειξή του, ώς τέχνη.

Πολλά άρθρα του Γιάννη Μεγαλακάκη σχετικά με την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση, έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Έχουν πραγματοποιήσει σεμινάρια κρητικών χορών στις εξής πόλεις:

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Κιλκίς, Βέροια, Τρίπολη, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Χανιά, Ικαρία, Ρόδο, Κώ, Ηράκλειο, Μόναχο, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Βασιλεία Γαλλίας, Λονδίνο, Ζυρίχη, Παρίσι και άλλες πόλεις.

«Χορεύω αιώνες στην Κρήτη»,

Προβολές Αυγούστου

Κύθηρα, Τετάρτη 17 Αυγούστου

Πολυχώρος Τέχνης και Εκπαίδευσης ΖΕΙΔΩΡΟΣ ,ώρα 21:00
Θα ακολουθήσει παράσταση κρητικών χορών απο επίλεκτους χορευτές της Ομάδας Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη
Πληροφορίες : 2736038212

Mήλος Πέμπτη 25 Αυγούστου
Συνεδριακό Κέντρο Μήλου ,ώρα 21:00
Πληροφορίες : 22870 23850

Σαντορίνη / 26 Αυγούστου :
Μέγαρο Γκύζη, ώρα 21:00
Πληροφορίες : 22860 23077

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook