Η χώρα θα βγει πολλαπλά χαμένη, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, αν κλείσουν τετραετία οι συριζανέλ στην κυβέρνηση, αλλά θα μας έχουν κάνει και κάποιο καλό. Συνολικά, ως λαό κι ως χώρα, μια τετραετία συγκυβέρνησης άκρας δεξιάς και άκρας αριστεράς θα μας έχει μάθει κάποια πράγματα. Και δυστυχώς θα χρειαστεί ολόκληρη η τετραετία, ώστε να μην έχουν να λένε πως δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το «έργο» τους.

Ένα πράγμα που μάθαμε όλοι, κι ας το πληρώνει πανάκριβα η χώρα, είναι πως ήταν παραμύθι η «καλή» αριστερά. Η αριστερά κυβέρνησε και την είδαμε: να εξευτελίζει κάθε λέξη του Συντάγματος, να χειραγωγεί τους Θεσμούς με φασίζουσα νοοτροπία, να υποβαθμίζει δραματικά το φυσικό περιβάλλον, να διορίζει κομματάνθρωπους παντού, να μοιράζει κρατικό χρήμα στους ημετέρους της, και να ψηφίζει τα πάντα μόνο για την εξουσία, αντίθετα σε όλα όσα υποσχέθηκε. Κι αυτό είναι καλό για τη χώρα μακροπρόθεσμα, διότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα αριστεροδεξιά σύνδρομα και να κοιτάξουμε επιτέλους μπροστά.

Μια τετραετία Συριζανέλ θα κάνει καλό με τη συνειδητοποίηση πως δεν υπάρχουν μαγικές κι εύκολες λύσεις, τύπου Σώρρα ή τύπου Τσίπρα ή τύπου Καζάκη. Πως αυτοί που το παίζουν πατριώτες κι αποκαλούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους «προδότες» είναι στην πραγματικότητα οι ίδιοι προδότες όλων όσων πίστεψαν σε αυτούς. Πως οι ευρωπαϊστές είχαν τελικά δίκιο και πως οι εχθροί της Ευρώπης είναι οι ακραίοι, εθνικιστές και σωβινιστές, απομονωτιστές τύπου Τραμπ και Λεπέν.

Η αριστερά έχει κάνει αυτά που όλοι εμείς λέγαμε τόσα χρόνια πως είναι απαραίτητα για τη χώρα, όπως κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές δαπανών, και αφαίρεση προνομίων από τους εργατοπατέρες που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κατάντια της χώρας. Έστω κι αν τα έκανε μόνο και μόνο για να κρατήσει την καρέκλα λίγους μήνες ακόμη, η αριστερά θα έχει κάνει διαχρονικό καλό στην πατρίδα, εφαρμόζοντας κάποιες φιλελεύθερες πολιτικές που η ίδια είχε πολεμήσει.

Αντίθετα με κάποιους δεξιούς, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, που χρησιμοποιούν το φιλελευθερισμό στο λόγο τους χωρίς να πείθουν τον κόσμο της αριστεράς για όλα τα καλά που φέρνει ο φιλελευθερισμός στην κοινωνία και την οικονομία, η συγκυβέρνηση συριζανέλ έχει ήδη υποστηρίξει και ψηφίσει αρκετά από εκείνα τα μέτρα που οι φιλελεύθεροι ευαγγελίζονται. Μην ξεχνάμε πως κάποια από αυτά, όπως το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια και η ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες, ήταν φιλελεύθερα μέτρα που πέρασε η συγκυβέρνηση με τη δεξιά της πτέρυγα απέναντι.

Τώρα που μέλη της συγκυβέρνησης συριζανέλ γίνονται στόχοι τραμπουκισμών από τους πρώην υποστηρικτές τους (π.χ. οι ρίψεις αντικειμένων στους κκ.Καμμένο, Φίλη, και Ξυδάκη) καθίσταται φανερό στην Ελληνική κοινωνία πως ο ψευδής διαχωρισμός «μνημονιακών» εναντίον «αντιμνημονιακών» και «πατριωτών» εναντίον «προδοτών» έκανε μεγάλη ζημιά στη χώρα. 

Το μάθημα αυτό, κόστους πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων Ευρώ και χαμένων ζωών, ήταν η νέα εθνική συμφιλίωση που θα μας ωθήσει στο νέο ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook