Θα εκπαιδευθεί κόσμος για το ψάρεμα του Λεοντόψαρου! – Καταζητούνται τα λεοντόψαρα και μάλιστα με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 600.000 ευρώ

Καταζητούνται τα λεοντόψαρα και μάλιστα με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 600.000 ευρώ! Το λεοντόψαρο είναι ο νέος λεσεψιανός μετανάστης, άκρως δηλητηριώδης αφού το τσίμπημά του μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο. Τα λεοντόψαρα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στη Κύπρο αλλά και σε αρκετά νησιά της Ελλάδας.

Για την καταπολέμηση του επικίνδυνου λεοντόψαρου στις θάλασσες της Κύπρου, το Εργαστήριο Οικολογίας και Βιοποικιλότητας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου εξασφάλισε χρηματοδότηση 600.000 ευρώ από την Ε.Ε. για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του λεοντόψαρου στις θάλασσες της Κύπρου. Το πρόγραμμα ονομάζεται RELIONMED και έχει συνολικό προϋπολογισμό €1.676.077 και θα έχει διάρκεια τέσσερα έτη.

Τι είναι το λεοντόψαρο

Προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και εντοπίστηκε στη Μεσόγειο για πρώτη φορά το 1991 στο Ισραήλ. Από τότε ο πληθυσμός του αυξάνεται ραγδαία γεγονός που έχει θορυβήσει την επιστημονική κοινότητα αφού είναι ισχυρός θηρευτής και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μειώσεις σε πληθυσμούς άλλων ψαριών συμπεριλαμβανομένων και αλιεύσημων ειδών. Έχει σκληρά αγκάθια τα οποία φέρουν ισχυρό δηλητήριο που προκαλεί μεγάλο πόνο σε όποιον έχει την ατυχία να τσιμπηθεί. Το χειρότερο είναι ότι γεννάει κάθε τέσσερις ημέρες συνολικά δύο εκατομμύρια αβγά το χρόνο γι’ αυτό το λόγο και αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό ο πληθυσμός τους.

Θα εκπαιδευθεί κόσμος για το ψάρεμα του Λεοντόψαρου!

Το Έργο RELIONMED στοχεύει στη δημιουργία μιας πρώτης γραμμής άμυνας στην Κύπρο ενάντια στην εισβολή του είδους στη Μεσόγειο μέσα από την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών και μηχανισμών. Οι δράσεις του RELIONMED περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της χωρικής και χρονικής εξάπλωσης του είδους. Επιπλέον θα συντονιστούν ομάδες στις οποίες θα παραχωρηθεί εξοπλισμός και θα εκπαιδευθούν για να ψαρεύουν τα λεοντόψαρα από τις ακτές.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook