Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί διέψευσαν τις πληροφορίες ότι διεξάγουν συνομιλίες με την κυβέρνηση της χώρας, την ώρα που οι δύο πλευρές κλιμακώνουν την στρατιωτική αντιπαράθεση με τους αντικαθεστωτικούς να πιέζουν για την κατάληψη στρατηγικών πόλεων αλλά και τον Καντάφι να εξαπολύει πύραυλο κατά των ανταρτών.

Την Τρίτη, ο ηγέτης του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, του πολιτικού οργάνου των αντικαθεστωτικών, διέψευσε τις πληροφορίες ότι στην Τυνησία διεξάγονται συνομιλίες με το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι ή με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ.

Οι πληροφορίες έφεραν τα δυο αντιμαχόμενα μέρη να συνομιλούν στο νησί Τζέρμπα της Τυνησίας, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος.

Ωστόσο, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Λιβύη Αμπντούλ Ιλά Αλ-Χατίμπ, που βρισκόταν στην Τυνησία επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε και με τα δύο μέρη της αντιπαράθεσης στη Λιβύη αλλά όχι και αν επρόκειτο για χωριστές ή κοινές συναντήσεις. Ανέφερε ακόμη ότι συνάντησε «Λίβυους πολίτες που υπέβαλαν σχετικό αίτημα» και την πολιτική ηγεσία της Τυνησίας.

Πυραυλική αντεπίθεση από Καντάφι

Εντωμεταξύ, σε μία πρωτοφανή εξέλιξη, το πρωί της Κυριακής, για πρώτη φορά από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, εκτοξεύθηκε πύραυλος Scud από τοποθεσία που βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα ανατολικά της Σύρτης, της γενέτειρας του Καντάφι.

Ο πύραυλος κατέπεσε στην έρημο ανατολικά της πόλης Μπρέγκα, την οποία μάχονται για να καταλάβουν οι αντικαθεστωτικοί.

Πάντως, όπως εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, η εκτόξευση του Scud ήταν «μία απελπισμένη και ανεύθυνη κίνηση» του καθεστώτος καθώς οι εξεγερμένοι καταλαμβάνουν όλο και περισσότερα εδάφη.

«Η χρήση ενός τέτοιου πυραύλου αποτελεί άμεση απειλή κατά αθώων ανθρώπων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Καναδός συνταγματάρχης Ρολάντ Λαβουά, και χαρακτήρισε τον πύραυλο «τρομοκρατικό όπλο».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι η περιοχή γύρω από την Τρίπολη είναι υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, κάτι που κάνει τις δυνάμεις του Καντάφι –που επισήμανε ότι έχουν υποχωρήσει– να ανεφοδιάζονται δυσκολότερα.

Σε μία παράλληλα εξέλιξη, πηγές των αντικαθεστωτικών ανέφεραν ότι 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν στις μάχες με τα κυβερνητικά στρατεύματα στη Ζαουίγια, πόλη-κλειδί στα δυτικά της Τρίπολης, που ελέγχει την πρόσβαση στην πρωτεύουσα.

Εντωμεταξύ, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες καθώς σταδιακά χάνει στενούς του συνεργάτες, πέρα φυσικά από την πίεση από τους αντικαθεστωτικούς.

«Η πρόσφατη αποστασία [του υπουργού Εσωτερικών Νάσερ αλ Μάμπρουκ Αμπντάλα που κατέφυγε στην Αίγυπτο] αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα του πόσο αδύναμοι έχουν γίνει», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίο Πανέτα.

«Νομίζω ότι η αίσθηση είναι ότι οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες», συμπλήρωσε.