Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε σήμερα τις \”σημαντικές\” αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάρκεια της συνάντησης του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

Τόσο ο Μπαρόζο όσο και ο Ρεν σε κοινό τους ανακοινωθέν επισημαίνουν ότι «ένα κοινό νόμισμα περιλαμβάνει κοινές ευθύνες και απαιτεί πιο στενό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών».

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του in.gr, επιδοκιμάζουν την πρόταση να υπάρξει μία οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης: «μία μορφή και τακτικές σύνοδοι κορυφής της ευρωζώνης, με έναν μόνιμο πρόεδρο θα συνέβαλαν σε μία σταθερή και πιο ισχυρή πολιτική ηγεσία» εκτιμούν στην ανακοίνωσή τους.

Το αίτημα που διατύπωσαν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί για την υιοθέτηση «ενός χρυσού κανόνα» για τον προϋπολογισμό από τα 17 μέλη της ευρωζώνης αποτελεί «μία ισχυρή πολιτκή δέσμευση υπέρ της μακροπρόθεσμης σταθερότητας των δημοσιονομικών» συνεχίζουν οι δύο αξιωματούχοι.

Σχετικά με την πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, οι Μπαρόζο και Ρεν εκτιμούν ότι θα είναι ένα εργαλείο-«κλειδί» για να διασφαλιστεί ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας θα συνεισφέρει πιο δίκαια στα δημόσια οικονομικά.

Ο Μπαρόζο και ο Ρεν υπενθυμίζουν άλλωστε ότι η Ευρωπαϊκή Επιττροπή έχει ήδη ανακοινώσει ότι σύντομα θα κάνει μία πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook