Ευρεία σύσκεψη φορέων του νομού Λασιθίου με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Μπακαλέξη για το θέμα των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ στην Ιεράπετρα και τη Σητεία,  έγινε την Πέμπτη 20/7/2017 στα γραφεία της διοίκησης του ΕΦΚΑ με παρέμβαση του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και Λασιθίου κ. Σωκράτης Βαρδάκης και Μανόλης Θραψανιώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαϊτζάκης, ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Τερζής, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σητείας κ. Καραμανωλάκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου κ. Πεπόνης, ο πρόεδρος των εργαζομένων ΙΚΑ Λασιθίου κ. Χριστοδουλάκης καθώς και εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ από τη Σητεία.

Όλοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη να παραμείνουν τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ σε Ιεράπετρα και Σητεία ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες των περιοχών αυτών, παρουσιάζοντας τόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νομού, με τα τρία μικρότερα αστικά κέντρα, το κακό οδικό δίκτυο και τις μεγάλες αποστάσεις.

Επισημάνθηκε ότι στο παρελθόν έγινε αποψίλωση υπηρεσιών στο Λασίθι και κατατέθηκαν ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων και φορέων που ζητούν τη παραμονή.

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανόλης Θραψανιώτης υποστήριξε την ανάγκη διατήρησης των υποκαταστημάτων ΕΦΚΑ στις δύο πόλεις του νομού και της εξυπηρέτησης των πολιτών. Τόνισε ότι κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεισαν υπηρεσίες στο Λασίθι σε αντίθεση με ότι γινόταν παλιά, και ότι σταμάτησαν όσοι αντίστοιχοι σχεδιασμοί υπήρχαν. Επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων με αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες των δικαιούχων και την παράταση του μεγάλου αυτού κοινωνικού προβλήματος που κληρονόμησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Βαρδάκης τόνισε ότι πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα της απονομής των νέων συντάξεων το ταχύτερο δυνατό, δεδομένου ότι η συσσώρευση εκκρεμών συντάξεων παλαιότερων χρόνων δημιουργεί προβλήματα, καθυστερώντας  την απονομή συντάξεων σε συμπολίτες μας που έχουν ουσιαστικό πρόβλημα και δεν μπορούν να λάβουν άμεσα χρήματα,  παρά τα πολλά χρόνια εργασίας και ασφάλισης τους. Επίσης ο κ. Βαρδάκης ενημέρωσε τον κ. Μπακαλέξη για  θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, προτείνοντας να υπάρξουν παρεμβάσεις σε γραφειοκρατικά εμπόδια που δυσκολεύουν την πρόσβαση των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ.

Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ κ. Μπακαλέξης, διαβεβαίωσε ότι δεν κλείνει κανένα υποκατάστημα στο Λασίθι και η εξυπηρέτηση των πολιτών θα γίνεται επί τόπου για το 80% των θεμάτων. Τα Αποκεντρωμένα τμήματα είναι σχεδιασμένα με αρμοδιότητες, ώστε να εξυπηρετούν τον πολίτη και δεν είναι σαν τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης που δεν είχαν αντικείμενο. Αλλάζει μόνο η οργάνωση των εσόδων και των ελέγχων, με τη δημιουργία των 11 Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) που σχεδιάζονται. Η οργάνωση και ο τρόπος λειτουργίας αυτών των κέντρων σταδιακά, θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία που σήμερα υστερεί. Επεσήμανε ότι πράγματι μειώνονται οι διευθυντικές θέσεις και οι θέσεις ευθύνης στα υποκαταστήματα αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη μετακινήσεων υπαλλήλων. 

Τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του ΕΦΚΑ που σε διάστημα 3 χρόνων θα καταστήσει αχρείαστη την επίσκεψη των πολιτών στα καταστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Παραδέχτηκε τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων και είπε ότι αποτελεί τον άμεσο στόχο του οργανισμού η εκκαθάριση όλων των παρελθόντων υποθέσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook