Διαρκής ενημέρωση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, από τα κεντρικά του ΕΚΑΒ δόθηκε οδηγία να βρίσκονται όλες οι μονάδες επί ποδός καθώς τραυματίες από τον σεισμό πρόκειται να μεταφερθούν για την παροχή ιατρικής φροντίδας και νοσηλείας σε άλλες περιοχές. Στην Κρήτη σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να μεταφερθούν 4 τραυματίες- ο ένας ακρωτηριασμένος

Δύο νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές είναι ο τραγικός απολογισμός σεισμικής δόνησης 6,4 ρίχτερ που “χτύπησε” τα ξημερώματα το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων και τις τουρκικές ακτές 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος στον ΣΚΑΪ τα πρώτα στοιχεία για τους δύο νεκρούς που διασκέδαζαν μέσα στο μπαρ που κατέρρευσε είναι ότι πρόκειται για δύο νεαρούς άνδρες. Ο ένας 30 ετών από την Τουρκία και ο δεύτερος περίπου 20 ετών από τη Σουηδία.

Επίσης τόνισε ότι οι τραυματίες είναι τουρίστες και οι περισσότεροι τραυματισμοί προήλθαν από πτώσεις αντικειμένων.

Επί ποδός το ΕΚΑΒ – Και στην Κρήτη μεταφέρονται τραυματίες

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, από τα κεντρικά του ΕΚΑΒ δόθηκε οδηγία να βρίσκονται όλες οι μονάδες επί ποδός καθώς τραυματίες από τον σεισμό πρόκειται να μεταφερθούν για την παροχή ιατρικής φροντίδας και νοσηλείας σε άλλες περιοχές. Στην Κρήτη σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να μεταφερθούν 4 τραυματίες.

Τεράστιες ζημιές στην Κω

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Λίγα λεπτά μετά το “χτύπημα” του εγκέλαδου, η θάλασσα φούσκωσε και βγήκε στη στεριά δημιουργώντας, ένα μίνι τσουνάμι που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο πανικό στους κατοίκους της Κω καθώς και σοβαρές ζημιές στο λιμάνι του νησιού, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros. 

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

Η στιγμή που χτύπησε ο φονικός σεισμός

Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η πρώτη σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,4 βαθμών, έλαβε χώρα στη 1:31 με το επίκεντρο να είναι υποθαλάσσιο και να εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα από το τουρκικό λιμάνι του Μπόντρουμ και σε μικρή απόσταση από την Κω. Ακολούθησε μετά από επτά λεπτά δεύτερος σεισμός 5,1 Ρίχτερ λίγο πιο βόρεια από τον πρώτο στο ίδιο εστιακό βάθος. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, από τις 01:53 και για την επόμενη μισή ώρα ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί 4,6 – 4,5 και 4,7 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο

Οι μετασεισμοί

Ο σεισμός έγινε επίσης ιδιαίτερα αισθητός  στην Τουρκία από όπου βίντεο κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

 

Οι πρώτες εικόνες της ημέρας. Στο 11.21 φαίνεται το μπαρ που κατέρρευσε με αποτέλεσμα τον θάνατο 2 ατόμων

 

 

Στην Κω μεταβαίνει εσπευσμένα κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας, οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ1 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.

«Παρακολουθούμε με λεπτομέρεια το φαινόμενο, φαίνεται να είναι διεργεμένος ευρύτερα ο χώρος στην περιοχή, κατά δική μου εκτίμηση και κατά μεγάλη πιθανότητα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός», είπε ο κ. Τσελέντης ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπάρχει μία πλούσια μετασεισμική ακολουθία.

«Θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία με μεγάλους μετασεισμούς για εβδομάδες», επισήμανε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει οι κάτοικοι να καταλάβουν ότι για αρκετές εβδομάδες θα έχουν τον Εγκέλαδο στη γειτονιά τους».

Παράλληλα, στην Κω μεταβαίνει εκτάκτως από τη Μυτιλήνη με αεροσκάφος C-130 o υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που του έχει δοθεί, υπάρχουν 120 ελαφρά τραυματίες και σοβαρές ζημιές σε αρκετά κτίρια.

Στο νησί, πρόσθεσε, μεταβαίνει ελικόπτερο Super Puma και ελικόπτερο Σινούκ για τη μεταφορά τραυματιών.

Να σημειωθεί ότι ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των ιατρών του νησιού της Κω.

φωτογραφίες που ακολουθούν από vimatisko.gr

 

με πληροφορίες από ΑΠΕ/protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook