Η 5η επετειακή διοργάνωση φέτος για τις «Γιορτές Ρόκκας», μια συνάντηση της κοινωνίας και του πολιτισμού που πραγματοποιείται στα χωριά Ρόκκας και Κεράς στη Κίσσαμο Χανίων, από 24 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου 2017. 

Πρόκειται για μια γιορτή των τεχνών και των επιστημών που διοργανώνεται από τους ίδιους τους κατοίκους των δύο χωριών, που στο σύνολο τους δεν ξεπερνούν τους 60 και προσελκύει επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  

Οι Γιορτές Ρόκκας πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2013 κι έκτοτε ανανεώνουν το ετήσιο ραντεβού τους τις ημέρες της αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Μετά από 4 διοργανώσεις, με αυξανόμενη κάθε χρόνο επιτυχία, και με αριθμό επισκεπτών που αγγίζει συνολικά τους 15.000, οι Γιορτές Ρόκκας διαμορφώνουν την πολιτισμική φυσιογνωμία της περιοχής. H μουσική εκδήλωση, με την οποία κορυφώνεται η διοργάνωση, εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Στο ΦΩΣ του ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ». 

Οι Γιορτές Ρόκκας είναι μια συνδιοργάνωση των:  Πολιτιστικός Σύλλογος Ρόκκας. • Πολιτιστικός Σύλλογος Κεράς • Περιφέρεια Κρήτης • Περιφέρεια Κρήτης Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. • Δήμος Κισάμου • Δημος Πλατανιά • Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης. • Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. 

Χθες δόθηκε συνέντευξη τύπου στην υπέροχη τοποθεσία της Ρόκκας για τις εκδηλώσεις

 

Εκδηλώσεις 2017 24 Ιουλίου- 7 Αυγούστου

Στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι να δημιουργηθεί μια εστία καλλιτεχνικών δράσεων που θα λειτουργήσει σαν εφαλτήριο ερέθισμα για την αναζωπύρωση της κινητικότητας στον τόπο.

Περισσότερα κίνητρα στους θεατές για να έρθουν και να ανακαλύψουν. Περισσότερος χώρος σε καλλιτέχνες για να παρουσιάσουν τα έργα τους.

Περισσότερες ευκαιρίες στους ντόπιους για να συμμετάσχουν ενεργά και να διαμορφώσουν το πολιτιστικό τοπίο της περιοχής τους.   Αυξάνοντας τη διάρκεια των Γιορτών Ρόκκας σε δυο εβδομάδες κι εντάσσοντας μέσα στα ίδια τα χωριά ένα δυναμικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, η περιοχή μετατρέπεται σε σύγχρονη σκηνή για μουσική, εικαστικά, θέατρο κι άλλες τέχνες.

Ο ταξιδιώτης γίνεται θεατής και το αντίστροφο, αφού κάθε γωνιά στη διαδρομή φιλοξενεί και διαφορετική δράση προσκαλώντας το κοινό να ταξιδέψει κυριολεκτικά και μεταφορικά.  

Το πρόγραμμα των Γιορτών Ρόκκας 2017, θα κορυφωθεί με μια φαντασμαγορική εκδήλωση, την νύχτα της πανσελήνου του Αυγούστου. Μια μεγάλη εξέδρα στην ακρόπολη του χωριού Ρόκκα, θα φιλοξενήσει μια μοναδική συμφωνική συναυλία με την Σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και τον Μπάσο Χριστόφορο Σταμπόγλη, με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων – ΑΣΟΝ, υπό την διεύθυνση του Παύλου Σεργίου.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, οι κάτοικοι της Ρόκκας θα υποδεχτούν με μια μεγάλη γιορτή τους επισκέπτες τους και θα τους ξεναγήσουν στο χωριό, γνωρίζοντας τους την τοπική παράδοση και τα προϊόντα τους. 

Από τις 24 Ιουλίου όπου και ξεκινά το πρόγραμμα των Γιορτών Ρόκκας, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν αυτά τα ξεχωριστά χωριά και τους κατοίκους τους, αλλά και να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν με ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, δράσεις για παιδιά, ξεναγήσεις, εκθέσεις τοπικών προϊόντων, εικαστικά δρώμενα και άλλα, θα χαρίσουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες! 

Αναλυτικό Πρόγραμμα 2017 24 Ιουλίου – 7 Αυγούστου 2017 (κύκλος νέας σελήνης)

Δευτέρα 24 Ιουλίου/ Πλατεία Ρόκκας / Μουσική

20:00 / Επίσημη έναρξη Γιορτών Ρόκκας με τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών. Παρουσίαση προγράμματος και εργαστηρίων. Έκθεση τοπικών προϊόντων

21:30 / Μουσική έναρξη με παραδοσιακά τραγούδια από την Τζωρτζίνα Τσοντάκη και το Νικόλαο Σταματάκη.
Μουσική βραδιά με τον Ψαραντώνη και τον Ψαρογιώργη. Μαζί τους ο Γιάννης Παπατζανής κι ο Γιάννης Πολυχρονάκης
Ο Ψαραντώνης κι ο Ψαρογιώργης, οι δυο αυτοί κορυφαίοι μουσικοί παγκόσμιας εμβέλειας συμπράττουν επί σκηνής σε μια ιστορικής σημασίας περιοχή για την Κρήτη και τη μουσική της. 

23:30 / Στο τέλος της βραδιάς ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης θα διοργανώσει παρατήρηση του νέου φεγγαριού και τ’ουρανού με τηλεσκόπια στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας.

Τετάρτη 26 Ιουλίου / Κερά / Θέατρο

19:00 / Δράσεις για παιδιά. Έναρξη και εγγραφές παιδικών εικαστικών εργαστηρίων με τον συντονισμό της Σχολικής Συμβούλου Μαρίας Δρακάκη.

20:30 / Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Χανίων

21:30 / Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του William Shakespeare από την Εταιρεία Θεάτρου Θέση. Το κλασικό έργο του William Shakespeare, μεταφράζεται και διασκευάζεται από την ομάδα. 

Δευτέρα 31 Ιουλίου / Πλατεία Ρόκκας / Μουσική

20:00 / Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στα γραφικά στενά της Ρόκκας

21:00 / Το χωριό τραγουδάει παρέα με τους «Καθ’ ώδων». 
Οι Καθ’ωδών είναι μια μικτή μουσική παρέα, που ιδρύθηκε στα Χανιά το 2015, από τον Χανιώτη μουσικό Ιωάννη Γιαννακάκη, με έδρα το -κατ’ ευγενική παραχώρηση φιλοξενίας- κτίριο του ιστορικού 2ου Γυμνασίου Χανίων. Στις Γιορτές Ρόκκας θα παρουσιάσουν τα τραγούδια του δίσκου «Ο Δρόμος» των Μίμη Πλέσσα -Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Τετάρτη 2 Αυγούστου / Κερά / Θέατρο

Έκθεση τοπικών προϊόντων

21:30 / Η Ομάδα Θεάτρου Ιδέα την παράσταση «Το Δέντρο του Οιδίποδα». Ένα μεθυστικό πανηγύρι πάνω στην υπέροχη ιστορία του Οιδίποδα. 

Σάββατο 5 Αυγούστου / Ρόκκα & Κερά / Εικαστικά

9:00  / Οργανωμένη εξόρμηση στο φαράγγι της Ρόκκας

21:00 Παρουσίαση Γλυπτών και Στεφάνων από τους συμμετέχοντες στο εργαστήρια της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη.

Δευτέρα 7 Αυγούστου / Αρχαιολογικός χώρος Ρόκκας  / Μουσική

Από νωρίς το απόγευμα θα στηθεί στην πλατεία της Ρόκκας μια μεγάλη γιορτή για την υποδοχή των θεατών και ταυτόχρονη προβολή των μέχρι εκείνη τη μέρα δράσεων και προετοιμασιών. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στα στενά του χωριού, να παρατηρήσουν τα εικαστικά έργα, να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα.

21:00 / Κορύφωση εκδηλώσεων

Συμφωνική Συναυλία με την Σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και τον Μπάσο Χριστόφορο Σταμπόγλη. Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων – ΑΣΟΝ. Διευθύνει ο Παύλος Σεργίου.
Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων – ΑΣΟΝ.  Αποκλειστικός της σκοπός η εκπαίδευση των νέων μουσικών. Ο ομώνυμος, μη κερδοσκοπικός, ανεξάρτητος σύλλογος-φορέας της ιδρύθηκε το 1998 από μέλη της ΚΟΑ, γονείς, καθηγητές Ωδείων, συνθέτες και πανεπιστημιακούς. Στην ΑΣΟΝ παίζουν μαθητές και μαθήτριες από σχεδόν όλα τα Ωδεία του Λεκανοπεδίου και από Λουτράκι, Κόρινθο, Λαμία, Σύρο, Πάτρα κ.λ.π. Μουσικός της διευθυντής είναι από την ίδρυσή της ο Παύλος Σεργίου. 

Με το βλέμμα στο μέλλον

Απώτερος σκοπός είναι οι Γιορτές Ρόκκας να καθιερωθούν σαν δράση με διάρκεια στο χρόνο, αναδεικνύοντας τον τόπο, δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργασιών, στηρίζοντας υποδομές στα χωριά που δυνητικά θα μπορούν να εξελιχθούν σε σταθερούς χώρους πολιτισμού, δίνοντας το έναυσμα σε παιδιά και νέους ανθρώπους ν’ ασχοληθούν με τις τέχνες.

 

Οι γιορτές Ρόκκας σε αριθμούς

Αμέτρητες μέρες προετοιμασίας 
15.000 θεατές
4.000 followers στα social media
40 χωριανοί
5 χρόνια διοργάνωσης
2 χωριά
1 Αυγουστιάτικη πανσέληνος

Η ομάδα

Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής  Παναγιώτης Σημανδηράκης  E-mail: [email protected]  Καλλιτεχνικός προγραμματισμός  Μέτη Παναγιωτοπούλου E-mail: [email protected]  Σύμβουλος επικοινωνίας Βίκη Βαμιεδάκη E-mail: [email protected]  Σχεδιασμός προωθητικού υλικού Θοδωρής Παρασκάκης E-mail: [email protected]  Υπεύθυνη ανάπτυξης Ζαφειρένια Μπροκαλάκη E-mail: [email protected]  Μελέτη ήχου Νίκος Κεφαλογιάννης  E-mail: [email protected]  Υποστήριξη ήχου Νίκη Φτιλιτάκη   Σύμβουλος παραγωγής Γιάννης Παπατζανής   Promo video Βίκη Αρβελάκη  

Οργανωτική επιτροπή 

Αντώνης Γιανναράκης Γιώργος Καστανάκης Χρήστος Μαραγκουδάκης Στέλλα Ντεντάκη Ευτύχης Παπαδάκης Στεφανής Τσοντάκης Ειρήνη Χαιρετάκη

Οι χωριανοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν κάνει μια αξιοθαύμαστη προσπάθεια που αξίζει συγχαρητηρίων για τη διοργάνωση του φεστιβάλ που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά φεστιβάλ του καλοκαιριού στην Κρήτη

Οι χωριανοί:

Βουτσινάς Γεώργιος, Ρόκκα Γιαναράκης Νίκος, Ρόκκα Γιαναράκης Αντώνης, Ρόκκα Καστανάκης Γεώργιος, Κερά Καστανάκης Κωστής, Κερά Καστρινάκη Γεωργία, Ρόκκα Καστρινάκη Παρθένα, Ρόκκα Καστρινάκης Αντώνης του Αντωνίου, Ρόκκα Καστρινάκης Αντώνης του Στυλιανού, Ρόκκα Καστρινάκης Αντώνιος του Κων/νου, Ρόκκα Καστρινάκης Βασίλης του Γεωργίου, Ρόκκα Καστρινάκης Γεώργιος, Ρόκκα Καστρινάκης Γεώργιος του Γεωργίου, Ρόκκα Καστρινάκης Μανώλης, Ρόκκα Καστρινάκης Νίκος, Ρόκκα Καστρινάκης Νίκος του Αντωνίου, Ρόκκα Κυνηγαλάκης Γεώργιος, Ρόκκα Κωνσταντουδάκης Γεώργιος, Κερά Μαραγκουδάκη Γιαννούλα, Ρόκκα Μαραγκουδάκη Κατερίνα, Ρόκκα Μαραγκουδάκης Βασίλης, Ρόκκα Μαραγκουδάκης Γεράσιμος, Ρόκκα Μαραγκουδάκης Γεώργιος του Βασ., Ρόκκα Μαραγκουδάκης Νίκος, Ρόκκα Μαραγκουδάκης Χρήστος του Βασ., Ρόκκα Μαραγκουδάκιη Άννα, Ρόκκα Μηχελογιαννάκης Μιχάλης, Ρόκκα Μιχαλάκης Παύλος, Ρόκκα Μιχελογιαννάκης Χαράλαμπος, Ρόκκα Μυλωνάκης Μανώλης, Ρόκκα Ντεντάκη Στέλλα, Ρόκκα Παπαδάκης Ιωάννης του Ευτύχιου, Ρόκκα Πατεράκης Νικόλαος, Ρόκκα Πετράκης Νέαρχος, Ρόκκα Σημανδηράκης Αντώνης και Ελευθερία, Κέρα Σημανδηράκης Μανώλης, Κερά Σημανδηράκης Νίκος του Αντωνίου, Κερά Τσοντάκης Στέφανος, Κερά Φουντουλάκης Χαράλαμπος & Αυγούστα, Κερά Φουράκης Ιωάννης, Ρόκκα Χαβρεδάκης Νίκος, Χανιά

www.giortesrokkas.gr
www.facebook.com/GiortesRokkas/

Το Flashnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook