Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε
 
Ο εφιάλτης των φόρων επιστρέφει και μέχρι το τέλος του μήνα περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες και αγρότες) με χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Τον επόμενο μήνα θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, η πληρωμή του οποίου θα γίνει σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα διογκωθούν, καθώς στο ήδη βεβαρημένο οικονομικά περιβάλλον έρχονται να προστεθούν και οι νέοι φορολογικοί λογαριασμοί (φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ).

Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις. Αυτόματα κατάσχονται από τις τράπεζες για λογαριασμό της εφορίας τα ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους.

Ταυτόχρονα, όσοι πολίτες χρωστούν στο Δημόσιο μεγάλα ποσά, κινδυνεύουν πλέον να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με κατασχέσεις της πρώτης τους κατοικίας, καθώς αυτή δεν προστατεύεται έναντι των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που μπορεί να επιβάλει το Δημόσιο. Δείτε πώς θα δηλώσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό στο Τaxisnet.

Μόνο «όπλο» για τους οφειλέτες είναι να δηλώσουν ένα τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο Τaxisnet για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Με νέα διάταξη που περιλαμβάνεται νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, ο ακατάσχετος λογαριασμός έως και τα 1.250 ευρώ επεκτείνεται και στα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια».

Πως δηλώνεται ο ακατάσχετος λογαριασμός

Για να δηλώσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβείτε στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στη διεύθυνση στη διεύθυνση http://www.aade.gr/polites/akataschetos-logariasmos και για να εισέλθετε χρησιμοποιήστε τους κωδικούς του λογαριασμού σας στο Τaxisnet.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να ολοκληρώσει τη διαδικασία δήλωσης του ακατάσχετου λογαριασμού είναι τα εξής:

1. Να εισέλθει στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Taxisnet από την αρχική σελίδα www.aade.gr και να επιλέξει «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».

2. Να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και να δηλώσει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ).

Μετά την υποβολή της αίτησης από τον φορολογούμενο, ακολουθούν τρία στάδια έως ότου ενεργοποιηθεί το μέτρο του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ:

– Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

– Οι τράπεζες ελέγχουν κατά πόσο το ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και απαντούν επίσης αυθημερόν στην ΔΗΛΕΔ για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το σχετικό αίτημα.

– Ενημερώνεται ο φορολογούμενος για το αν εγκρίθηκε το αίτημά του ή όχι.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook