Επιστρέφουν οι περισσότεροι υπουργοί αυτήν την εβδομάδα, αν και σύμφωνα με τις άδειες που έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου οι μισοί θα λείπουν μέχρι την επόμενη Δευτέρα. «Ανάσα» πάντως παίρνει η κυβέρνηση και από τη μίνι παράταση που της δίνουν οι ελεγκτές της Τρόικας. Αντί να αρχίσουν τον έλεγχο στις 22 Αυγούστου, όπως είχε ανακοινωθεί, τελικά θα αρχίσουν να «ξεσκονίζουν» τα πεπραγμένα της κυβέρνησης από τις 29 Αυγούστου, προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ.

Αυτή την Πέμπτη θα συγκληθεί κυβερνητική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, όπου πέραν από τις αλλαγές στην ΕΡΤ, τις οποίες θα εισηγηθεί ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος, θα συζητηθούν οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις και η επιτάχυνση των όσων προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Επίσης αναμένεται να γίνει αποτίμηση της συνάντησης του γάλλου προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζί με τη γερμανίδα καγκελάριο κ. Ανγκελα Μέρκελ. Παρά την ανακοίνωση ικανοποίησης από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα αποτελέσματα… της πολυαναμενόμενης συνάντησης των δύο ηγετών, η κοινή συνέντευξη Τύπου διέψευσε πολλές προσδοκίες πολλών κυβερνητικών στελεχών.

Αν και  μερικά εικοσιτετράωρα πριν είχε διαρρεύσει από το Βερολίνο πως δεν επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα του ευρωομολόγου, Έλληνες υπουργοί εξέφραζαν την άποψη σε συνομιλητές τους πως ακόμα και αν είχαν συζητήσει εκτενώς το επίμαχο ευρωπαϊκό ζήτημα, στην παρούσα φάση δεν θα ανακοίνωναν τίποτα σχετικό. Ωστόσο η συνάντηση και μόνο χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί η ακριβής ατζέντα – όπως άλλωστε συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις –  είχε δημιουργήσει αυξημένες προσδοκίες στην ελληνική πλευρά, έστω και αν διαψευδόταν από κάποιες πηγές ότι επρόκειτο περί έκτακτης, αλλά για προγραμματισμένης συνάντησης.

Πέραν αυτού  οι εβδομάδες που έρχονται θεωρούνται κρίσιμες για την κυβέρνηση, αφού υπάρχει μπροστά η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου, καθώς και η παρουσία του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μέχρι τη στιγμή της έκθεσης ο κ. Παπανδρέου θα ενημερωθεί για όλα τα τρέχοντα θέματα όλων των υπουργείων, ενώ θα καθοριστούν οι προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, όπως θα παρουσιαστούν εκεί.

Η κυβέρνηση  επιθυμεί να παρουσιάσει έναν πλήρη  απολογισμό του κυβερνητικού έργου, των διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να θέσει τους στόχους την επόμενη χρονιά.

Πάντως με αυξημένη προσοχή το κυβερνητικό επιτελείο οδεύει και προς την Εθνική Συνδιάσκεψη. Αν και γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στις συσκέψεις στελεχών του κόμματος που έλαβαν χώρα κυρίως στην Ιπποκράτους, ακούστηκαν έντονες διαφωνίες για την κυβερνητική γραμμή στην αντιμετώπιση της κυβερνητικής κρίσης. Αρκετοί στο κόμμα είναι εκείνοι που ανησυχούν πως το πλήθος που θα συγκεντρωθεί στην Συνδιάσκεψη και οι ομιλίες που θα εκφωνηθούν θα δημιουργήσουν πολιτική κακοφωνία, η οποία δεν θα λειτουργήσει απλά ως εκτόνωση, αλλά και ως προανάκρουσμα εξελίξεων στο εσωτερικό του ελληνικού σοσιαλιστικού κόμματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook