Δεκάδες είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες που πρέπει ή δεν πρέπει να υιοθετήσουμε προκειμένου να βελτιώσουμε την υγεία μας ή να χάσουμε κιλά.

Παρότι κάποιοι βλέπουν θετικά αποτελέσματα βγάζοντας μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων από τη διατροφή τους ή αντικαθιστώντας ένα τρόφιμο που φημολογείται ότι είναι ανθυγιεινό με ένα άλλο, οι διατροφικοί μύθοι που θα δείτε παρακάτω στην πραγματικότητα δεν έχουν ουσιαστικά οφέλη για τους περισσότερους από εμάς.

1. Το φυτικό γάλα είναι καλύτερο από το ζωικό

Μια τάση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στη διατροφή είναι η αντικατάσταση του ζωικού (π.χ. αγελαδινού) γάλακτος με κάποιο φυτικό, όπως το γάλα καρύδας, το γάλα σόγιας ή το γάλα αμυγδάλου. Το φυτικό γάλα, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί καλή εναλλακτική μόνο για τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Δύο βασικά συστατικά του ζωικού γάλακτος, το ασβέστιο και οι πρωτεΐνες, είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και βρίσκονται σε ελάχιστες ποσότητες στο φυτικό γάλα, οπότε καλό είναι να μην το βγάζουμε από τη διατροφή μας.

2. Δεν πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα γιατί έχουν ζάχαρη

Αν και τα περισσότερα φρούτα πράγματι έχουν σημαντική ποσότητα ζάχαρης, η συγκεκριμένη μορφή της δεν έχει τις ίδιες βλαβερές επιδράσεις με την πρόσθετη λευκή (επεξεργασμένη) ζάχαρη. Ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη ζάχαρη που καταναλώνουν, είτε από φρούτα είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή, πρέπει να είναι οι διαβητικοί.

3. Η δραστική μείωση των υδατανθράκων εξασφαλίζει μείωση του βάρους

Οι δίαιτες με ελάχιστους υδατάνθρακες δεν είναι «βιώσιμες» μακροπρόθεσμα, καθώς προκαλούν σημαντική έλλειψη ενέργειας, κακή διάθεση, αυξημένη πείνα και λιγούρες, καθώς και δυσλειτουργίες στο έντερο. Οι υδατάνθρακες με μέτρο –και ιδιαίτερα αυτοί που λαμβάνουμε από τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τη γλυκοπατάτα– είναι εξαιρετικά υγιεινοί και απαραίτητοι.

4. Η δίαιτα είναι πιο σημαντική από τη γυμναστική

Όταν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους, πολλοί είναι αυτοί που εστιάζουν στη διατροφή τους αφήνοντας κατά μέρος τον παράγοντα «γυμναστική». Ωστόσο, για να δημιουργηθεί έλλειμμα θερμίδων στον οργανισμό –άρα και να μειωθεί το σωματικό βάρος– είναι απαραίτητο να μην κάνουμε καθιστική ζωή αλλά να γυμναζόμαστε τακτικά και γενικώς να παραμένουμε σωματικά δραστήριοι μέσα στην ημέρα. Επομένως, και στο αδυνάτισμα ισχύει ότι το μέτρο είναι η καλύτερη τακτική για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

5. Η δίαιτα Paleo είναι μία από τις πιο υγιεινές

Το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Η δίαιτα Paleo περιλαμβάνει ακατέργαστες τροφές (όπως καρπούς και σπόρους), πολλά λαχανικά και καθαρές πρωτεΐνες. Πρόκειται για μια δίαιτα πλούσια τόσο σε πρωτεΐνες όσο και σε υδατάνθρακες. Να σημειωθεί ότι η δίαιτα Paleo απαγορεύει τα γαλακτοκομικά –αφού πρόκειται για επεξεργασμένα προϊόντα– επομένως η έλλειψη ασβεστίου και ό,τι αυτή συνεπάγεται (αποδυνάμωση του σκελετού, οστεοπόρωση) είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να προκύψει μακροπρόθεσμα από τη συγκεκριμένη δίαιτα.

onmed.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook