Δύτες έλεγξαν την κατάσταση της προβλήτας – Στόχος να επιλεγεί το σημείο όπου θα δένουν τα πλοία και θα δημιουργηθεί ο διάδρομος για να αποβιβάζονται αυτοκίνητα και επιβάτες

Σε φυσιολογικούς ρυθμούς επιστρέφει σιγά σιγά η ζωή στην Κω, πάντα όμως με τον φόβο δυνατών μετασεισμών. Η εξέλιξη του φαινομένου είναι φυσιολογική, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι όμως παρακολουθούν το φαινόμενο.

Ήδη, μηχανικοί και φορείς ελέγχουν ξενοδοχειακές μονάδες και δημόσια κτίρια, ώστε από τη Δευτέρα όλοι να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς. Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στο λιμάνι και στην αποκατάστασή του, ώστε να λειτουργήσει και πάλι. 

Δύτες-τεχνικοί με τη συνδρομή ατόμων του Λιμενικού Ταμείου βούτηξαν στη θάλασσα για να ελέγξουν τον πυθμένα και την αποβάθρα απο την εξωτερική πλευρά του λιμανιού, εκεί όπου εξαιτίας του σεισμού, το έδαφος σκίστηκε στα δύο ή σηκώθηκε αρκετά εκατοστά. Συγκεκριμένα επιχείρησαν στο σημείο που δένει το καράβι, ώστε να υπολογιστούν το μέγεθος και το είδος της καταστροφής.

Από την άλλη, μπουλντόζες μαζεύουν τα χαλάσματα στο τζαμί στην πλατεία Ελευθερίας, σημείο που έχει  μετατραπεί σε ατραξιόν για τους τουρίστες. Επίσης, από το πρωί συνεργεία του δήμου Κω έχουν βγει στους δρόμους και προσπαθούν να περισσυλέξουν τα συντρίμια, που άφησε πίσω η καταστροφική μανία του Εγκέλαδου. Γιατί μπορεί τα κτίρια της Κω να άντεξαν όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, ωστόσο υπάρχουν αρκετά προβλήματα στις υποδομές που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Πώς πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι της Κω

Σε αυτοκίνητα, σκηνές και κάτω από τα αστέρια πέρασαν τη νύχτα της Παρασκευής εκατοντάδες κάτοικοι στην Κω, με τον φόβο νέου ισχυρού σεισμού.

Λίγο έξω από το κέντρο, σε μικρές πλατείες οι κάτοικοι έστησαν σκηνές, πήραν κουβέρτες και σεντόνια, κάποιοι έβαλαν ακόμη και στρώματα θαλάσσης και κοιμήθηκαν με συντροφιά τα αστέρια και το φεγγάρι, φοβούμενοι πως ο Εγκέλαδος θα χτυπήσει ξανά.

«Φοβόμαστε για νέο μεγάλο σεισμό. Δεν μπορούμε να μείνουμε σπίτι, παρόλο που δεν έχει πάθει ζημιές εκτός από κάποιες συσκευές. Έφερα την οικογένειά μου και μαζί μου ήρθαν και κάποιοι συγγενείς εδώ στην πλατεία. Εγώ θα κοιμηθώ στο αυτοκίνητο, η γυναίκα και τα παιδιά μου κάτω στο χώμα, θα στρώσουν κουβέρτες και σεντόνια» είπε στο protothema.gr ο Φώτης Φέρος.

Πιο δίπλα, μια οικογένεια έχει στήσει σκηνές απέναντι από το σπίτι της, το οποίο δεν φαίνεται να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. «Ακούμε ότι θα γίνει σεισμός 7 Ρίχτερ, τι να κάνουμε, να το ρισκάρουμε και να μείνουμε μέσα, δεν το κάνω. Καλύτερα έξω στη σκηνή παρά μέσα στο σπίτι και με το σεισμό να παραμονεύει» είπε η κυρία Μαριάνθη Μακρή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook