Το παρασκήνιο τις δύσκολες μέρες του 2015 και όσα προκύπτουν από τις ηχογραφημένες συνομιλίες στο κινητό του τέως υπουργού

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι Τσίπρα-Βαρουφάκη, όπως τουλάχιστον τούς περιγράφει ο τέως υπουργός Οικονομικών στο βιβλίο του Adults in the Room.

Το παρασκήνιο του πρώτου εξαμήνου του 2015, που έκλεισε με το δημοψήφισμα περιέχεται στο βιβλίο-χρονικό του Γιάννη Βαρουφάκη

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διάλογοι στην τελευταία συνάντηση του υπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ του δημοψηφίσματος.

«Στη 1.30 π.μ. μπήκα στο γραφείο του. Με κοίταξε και μου είπε: “Τα κάναμε σαλάτα”» περιγράφει στο βιβλίο του ο τέως υπουργός.

Ο Βαρουφάκης διαφώνησε, παραδέχθηκε ότι έγιναν πολλά λάθη, αλλά είπε πως μια νύχτα σαν εκείνη θα έπρεπε να πανηγυρίζουν το 62% του «Όχι».

«Με ρώτησε αν θα άνοιγαν σύντομα οι τράπεζες -αναζητώντας δικαιολογίες για τη συνθηκολόγησή του» αναφέρεται. Ο Βαρουφάκης έκανε πως δεν καταλάβαινε και του πρότεινε για πολλοστή φορά να ξεκινήσουν την έκδοση ηλεκτρονικών IOUs στη βάση μελλοντικών τόκων και να «κουρέψουν» τα ομόλογα SMP του Ντράγκι.

«’Η ενεργοποιείς το σχέδιό μας ή παραδίνεσαι» γράφει στο βιβλίο πως είπε στον πρωθυπουργό. Κατόπιν ο Τσίπρας τού είπε σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο ίδιος: «Κοίταξε, Γιάννη, οι προβλέψεις σου ήταν σωστές. Αλλά να ποιο είναι το πρόβλημα. Αν άλλες κυβερνήσεις έδιναν αυτά που έδωσα εγώ, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα από όσα τους έδωσε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμη θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως είχες πει. Ας δούμε το θέμα κατάματα. Δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία ούτε σε εσένα ούτε σε εμένα… Με το 62% εμένα δεν μπορούν να με αγγίξουν. Εσένα μπορούν να σε καταστρέψουν».

Και συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του: «Εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης μού εκμυστηρεύθηκε κάτι που δεν περίμενα. Μου είπε ότι φοβόταν να μην πάμε στου Γουδή, αν επιμέναμε […] Μετά υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε συναγερμό».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι το καλοκαίρι του 2015 ο κ. Τσίπρας σκέφτηκε να πάρει 16 δισ. ευρώ της ΕΚΤ από το θησαυροφυλάκειο της ΤτΕ. «Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε μετρητά παραπεταμένα εδώ κι εκεί και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ΑΤΜ και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;» φέρεται, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, να αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα, όταν στη χώρα είχαν επιβληθεί capital controls.

Σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», ο κ. Βαρουφάκης γράφει: Προσπάθησα να συγκρατήσω τον πρωθυπουργό, εξηγώντας του ότι δεν ήταν δυνατόν να απλώσουν χέρι στα χρήματα γιατί η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή. «Μα, Γιάνη», διαμαρτυρήθηκε ο Αλέξης, «όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα. Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτή που ζούμε;».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο κ. Βαρουφάκης αφήνει να εννοηθεί ότι όσα μεταφέρει ως διαλόγους προέρχονται όχι μόνον από τις αναλυτικές σημειώσεις που κρατούσε αλλά και από ηχογραφήσεις των συνομιλιών του μέσω του κινητού του τηλεφώνου.

Μ. Λαζαρίδης: Επιβεβλημένη η Εξεταστική Επιτροπή

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για όσα έγιναν στις αρχές του 2015 ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης μετά τη δημοσιοποίηση των αποσπασμάτων.

«Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το α’ εξάμηνο του 2015 είναι πλέον επιβεβλημένη» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο κ. Λαζαρίδης.

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ ζητεί την παρέμβαση εισαγγελέα

Η Δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει και η κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα, για όσα αποκαλύπτει στην προδημοσίευση του βιβλίου του, το asset της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κ. Βαρουφακης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του κόμμα, που κάνει λόγο για αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν όσα υποστήριξε και ο κ. Λαφαζανης, εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Τσίπρα για μια δεκαετία, στη χθεσινή του συνέντευξη.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, δεν μένει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργαζόταν, με πραξικόπημα, σχέδιο Β’, την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνθήκες πλήρους καταστροφής και ανθρωπιστικής κρίσης.

«Ενημερώνουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πως, ούτως η άλλως, η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί πλήρως» προσθέτει το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ευρωπαϊκή θέση της χώρας και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού» και ζητώντας εξηγήσεις από τον κ. Τσίπρα: «Ο κ Τσιπρας δεν επιτρέπεται άλλο να κρύβεται. Οφείλει να τοποθετηθεί και να δεχθεί τώρα εξεταστική στη Βουλή».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook