Την Τρίτη 1η Αυγούστου, στις 7.30μ.μ., στο δημοτικό κινηματογράφο «Κήπος»

“Mετά από σωρεία ανακοινώσεων, συνεντεύξεων, δημοσιευμάτων, η δημοτική κίνηση Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος παίρνει τη σκυτάλη και διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Δημόσια αγαθά στην εποχή της “αξιοποίησης” – Ελεύθεροι χώροι για ελεύθερους ανθρώπους». Αφορμή αποτελεί η, σχεδόν εν κρυπτώ και χωρίς καμία διαβούλευση με την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα, απόφαση του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης να εκμισθώσει τα κτίρια – μνημεία στον ιστορικό λόφο Καστέλι της παλιάς πόλης, σε τουριστικό όμιλο. Αιτίες πολλές, σε μια κοινωνία της οποίας τα δημόσια αγαθά θυσιάζονται στο βωμό της ιδιωτικοποίησης και η υφαρπαγή γης βρίσκει διαρκώς καινούργιες δικαιολογίες. Η συζήτηση, δημόσια και ιδιωτικά, έχει ανοίξει και εξελίσσεται διαρκώς. Η πόλη μας και οι δημότες της, άλλωστε, έχουν να επιδείξουν μεγάλη παράδοση σε κινήματα διεκδίκησης ελεύθερων και δημόσιων χώρων. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωριστή νίκη αποτελεί το δημόσιο πάρκο των Αγίων Αποστόλων, αποτέλεσμα κοινού, συντονισμένου και μακρόχρονου αγώνα των πολιτών. Ξεχωριστή εκκρεμότητα αποτελεί η απόδοση του στρατόπεδου Μαρκοπούλου, σε αυτούς που ανήκει, στους δημότες, ως χώρος πρασίνου, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η πόλη μας.

Καλεσμένος ομιλητής στην εκδήλωση της δημοτικής μας κίνησης είναι ο καθηγητής Κωστής Χατζημιχάλης, ενώ θα παρέμβουν εκπρόσωποι φορέων και κινημάτων των Χανίων.

Ο Κωστής Χατζημιχάλης είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθήνας και διδάσκει Προγραμματισμό Ανάπτυξης του Χώρου και Τοπική/Περιφερειακή Ανάπτυξη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος.
Έχει συγγράψει και επιμεληθεί μόνος του ή σε συνεργασία έντεκα βιβλία στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά. Από τα τελευταία του βιβλία, το «Κρίση χρέους και υφαρπαγή γης», αποκαλύπτει το ξεπούλημα της δημόσιας γης και το ρόλο κυβερνήσεων και κεφαλαίου (εκδόσεις ΚΨΜ). Το βιβλίο μεταφράστηκε και εκδόθηκε και στα γερμανικά και ετοιμάζεται η μετάφρασή του στα ισπανικά.

Εκτός από τις πάρα πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, έχει δημοσιεύσει επίκαιρα άρθρα και σχόλια σε θέματα αστικού σχεδιασμού, χωροταξίας, γεωγραφίας και περιφερειακής ανάπτυξης και γενικότερου εκπαιδευτικού και πολιτικού προβληματισμού στις εφημερίδες «Αυγή», «Εποχή», «Ελευθεροτυπία», «Το Βήμα» και στα περιοδικά «Αντί», «Ο πολίτης», «Το Πανεπιστήμιο και «Το Κάπα».
Έρχεται στα Χανιά για την εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος, την Τρίτη 1 Αυγούστου, αλλά και για την παρουσίαση του βιβλίου του «Κρίση χρέους και υφαρπαγή γης», στο Βάμο, την Τετάρτη 2 Αυγούστου, στις 9μ.μ., στο αμφιθέατρο β, καλεσμένος της Βάμος Agricultural.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook