Η Τηλεϊατρική είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία της κινητής επικοινωνίας στον τομέα της υγείας, με σκοπό να παρέχει ολοένα και περισσότερες δυνατότητες σε όλους ανεξάρτητα με το που κατοικούν. Οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται μέσα από το δυναμικά εξελισσόμενο δίκτυο της Vodafone, το οποίο σήμερα παρέχει πληθυσμιακή κάλυψη που αγγίζει το 100%*, καθιστά εφικτή τη λειτουργία του προγράμματος της Τηλεϊατρικής. 
Στον Δήμο Γαύδου, το πρόγραμμα της Τηλεϊατρικής, εφαρμόζεται για 3η συνεχή χρονιά με ιδιαίτερη επιτυχία. Σύμφωνα μάλιστα με τον Δήμαρχο Γαύδου, κ. Ευστράτιο Λαμπάκη, «σήμερα η Τηλεϊατρική παρέχει στη Γαύδο, Ιατρικές υπηρεσίες που πριν μερικά χρόνια ούτε να τις φανταστούμε δεν μπορούσαμε. Μέσω αυτής, με μια απλή εξέταση στο Αγροτικό Ιατρείο, οι ασθενείς με χρόνια προβλήματα χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), υπέρτασης, διαβήτη κ.ά., μπορούν να έχουν μια αξιόπιστη διάγνωση, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να ταξιδέψουν εκτός νησιού με ότι κόστος αυτό συνεπάγεται. Ειλικρινά, δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω, όλους, όσους συμβάλουν σ’ αυτή την προσπάθεια».
Χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του προγράμματος, ο Ιατρός στον δήμο της Γαύδου έχει πλέον τη δυνατότητα εξέτασης ασθενών, για παράδειγμα την πραγματοποίηση ενός καρδιογραφήματος ή τον έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας για την πιθανότητα άσθματος και τη μεταφορά των εξετάσεων αυτών –μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας της Vodafone– στο Ιατρικό Αθηνών και συγκεκριμένα σε ειδικευμένους καρδιολόγους ή/και πνευμονολόγους. Ο ειδικευμένος Ιατρός θα λάβει την εξέταση και θα αποστείλει τη γνωμάτευσή του στον Ιατρό της κοινότητας της Γαύδου, πάλι μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας της Vodafone. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το αγροτικό ιατρείο στη Γαύδο, στο πλαίσιο της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μπορεί πλέον να παρέχει και συγκεκριμένες ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. 
Το πρόγραμμα της Τηλεϊατρικής καλύπτει πέραν των ασθενών με χρόνιες παθήσεις, και τους πολίτες που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» (για παράδειγμα παχύσαρκοι, καπνιστές κ.ά.). Τα οφέλη για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι η δυνατότητα προληπτικής ιατρικής, αλλά και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, εφόσον καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί και παρέχεται η δυνατότητα σε όλους να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους άμεσα, αλλά και να ρυθμίζεται η ιατροφαρμακευτική τους αγωγή από έμπειρο και ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.
Σήμερα το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 17 απομακρυσμένους Δήμους σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την οργάνωση και υποστήριξη της Vodafone, το συντονισμό του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ του οποίου οι Δήμοι αποτελούν μέλη του, τη συμμετοχή του Ιατρικού Αθηνών ως το κεντρικό Νοσοκομείο και την τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση της εταιρείας Vidavo. Στα 2,5 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 5.800 εξετάσεις, ενώ οι Ιατροί των Δήμων έχουν «συνδεθεί» χιλιάδες φορές με το πρόγραμμα, για την αποστολή εξετάσεων, αλλά και για τη λήψη απαντήσεων από τους εξειδικευμένους γιατρούς του Ιατρικού Αθηνών.
*Ακριβές ποσοστό 99,8%

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook