Δρόμοι, που αξίζει να τους επισκεφτείς μόνο και μόνο για να δεις πώς είναι.

Η πλειονότητα των δρόμων στην πόλη έχει απλή χάραξη, συνήθως είναι ευθείες και εύκολοι στη χρήση, με άλλα λόγια θα μπορούσε να τους πεις και βαρετούς.

Βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι, λίγοι είναι η αλήθεια, που αποτελούν μέχρι και τουριστική ατραξιόν για το περίεργο του χαρακτήρα τους. Απότομοι, στραβοί, φαρδείς, διαλέξαμε επτά από αυτούς, τους πιο αξιοσημείωτους ως κομμάτια της αστικής υποδομής. 

1. State Street, Bristol, Virginia (και Tennessee)

Η Geico gecko (είδος μικρής σαύρας) τον έκανε διάσημο ή τουλάχιστον πιο διάσημο απ’ ό,τι ήταν, πηδώντας εμπρός και πίσω, πάνω στην κίτρινη διαχωριστική γραμμή, και με κάθε πήδο του το ερπετό να αλλάζει… Πολιτεία. Διασχίζοντας το κέντρο του Bristol, η State Street είναι το σύνορο δύο Πολιτειών. Έτσι το βόρειο κομμάτι του δρόμου ανήκει στη Virginia και το νότιο στο Tennessee. Μπρούτζινα κολονάκια μαρκάρουν το δρόμο για να πληροφορήσουν τους τουρίστες ότι έχουν έρθει στο σωστό σημείο. Υπάρχουν κ άλλοι παρόμοιοι δρόμοι που χωρίζουν χώρες, όπως η Rue Canusa ανάμεσα στο Quebec, στον Καναδά και στο Derby του Vermont στις ΗΠΑ. Αλλά κανένας δεν διαθέτει την ίδια ίντριγκα ενός κέντρου της πόλης, όπως αυτός της State Street.

2. Ebenezer Place, Σκωτία

Σαφώς και μπορείς να βρεις παλαιούς δρόμους, τόσο στενούς, που με το ζόρι χωρούν άνθρωποι, αλλά ο πιο κοντός δρόμος του κόσμου βρίσκεται στην πόλη Wick, στη Σκωτία. Με μήκος μόλις 2,07 m, η Ebenezer Place δεν αφήνει περιθώριο για να χωρέσει τίποτα. Παρόλα αυτά διαθέτει μια διεύθυνση, το Νο1 Bistro, μέρος του ξενοδοχείου MacKays, στην περίεργη διασταύρωση των δρόμων River και Union.

3. 9 de Julio Avenue, Αργεντινή

Με χρονοδιάγραμμα κατασκευής 50 ετών, οι 12 λωρίδες κυκλοφορίας με τις περιποιημένες νησίδες της 9 de Julio Avenue συνέστησαν το φαρδύτερο δρόμο στον κόσμο, το 1980. Για τους τουρίστες του αξιοθέατων του Buenos Aires, όπως ο Οβελίσκος, το Teatro Colon και το άγαλμα του Δον Κιχώτη, ο χρόνος που χρειάζεται για να περάσουν από το ένα πεζοδρόμιο στο απέναντι είναι μπόλικος, καθώς πρέπει να περιμένουν τρία πράσινα φανάρια για τα 90+ μέτρα που έχει πλάτος η 9 de Julio Avenue.

4. Baldwin Street, Νέα Ζηλανδία

Η Baldwin Street στην πόλη Dunedin στη Ν. Ζηλανδία είναι ένας από τους πιο απότομους δρόμους, με κλίση 35% -κατέχει και το ρεκόρ στο βιβλίο Guinness. Η Canton Avenue στο Pittsburgh τον ξεπερνά ελαφρώς σε νούμερα, αλλά η Baldwin Street κερδίζει σε στιλ, με τον ετήσιο «Αγώνα της καραμέλας» και τα κεκλιμένα σπίτια που απλώνονται στα 335 m του μήκους της. Ανεβαίνοντας η Baldwin Street προς την κορυφή της, η άσφαλτος έχει αντικατασταθεί από σκυρόδεμα για πιο εύκολη συντήρηση σε μια τόσο απότομη κλίση.

5. Lombard Street, San Francisco

Όταν κατασκευάστηκε η διάσημη Lombard Street, η κλίση του 27% κρίθηκε πολύ μεγάλη για κυκλοφορία οχημάτων. Έτσι, οι κατασκευαστές πρόσθεσαν οκτώ φουρκέτες για να μειώσουν την κλίση στο 16%, κάνοντας ταυτόχρονα την Lombard Street τον αστικό δρόμο με τις πιο απανωτές στροφές στον κόσμο. Με το κεκλιμένο τμήμα της να έχει μήκος μόλις 400 m, ο δρόμος-πόλος έλξης για τους τουρίστες μονοδρομήθηκε (ευτυχώς, σε κατάβαση) και με μέγιστη ταχύτητα 5 mph, επιτρέποντάς τους όταν δεν έχουν την προσοχή τους στο τιμόνι και στις μανούβρες να θαυμάζουν τις ακριβά αρχοντικά από στροφή σε στροφή.

6. Maeklong, Ταϊλάνδη

Η Αγορά Maeklong Railway δεν είναι ένα τυπικός «δρόμος», αλλά το πολυσύχναστο επίκεντρο της Bangkok, όπου τα αυτοκίνητα αποτελούν μόνο ένα από τους συντελεστές της εξίσωσης. Οι πεζοί συρρέουν σε αυτό το δρόμο για την αγορά, με ένα τραμ που περνά μέσα από αυτόν. Καθώς οι πωλητές διασκορπίζονται απέναντι από το δρόμο, μια προειδοποιητική κόρνα από το επερχόμενο τρένο τους προκαλεί ένα είδους «πανικό». Τρέχουν λοιπόν για να αποσύρουν γρήγορα την πραμάτεια τους, για να του αφήσουν μόλις το χώρο που χρειάζεται για να στριμωχτεί ανάμεσά τους. Μόλις το τρένο περάσει, όλα επανέρχονται και πάλι στο ρυθμό και στο χώρο τους.

7. Ο Μαγικός Κόμβος, Βρετανία

Με πέντε σημεία εισόδου -περιλαμβανομένου του Drove Road- ο Magic Roundabout, όπως είναι γνωστός στους ντόπιους, είναι αναπόσπαστο «εξάρτημα» του Swindon, στη Βρετανία. Με πέντε μικρότερους κόμβους που περικλείουν έναν κεντρικό, η κίνηση στους μικρούς γίνεται με τη φορά του ρολογιού, επιτρέποντας για κίνηση αντίθετη στον εσωτερικό κεντρικό. Αυτό κι αν είναι περίεργο!

 

drive.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook