Πέντε καπνοβιομηχανίες μήνυσαν την Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σχετικά με τον νέο νόμο που τις υποχρεώνει να εγγράφουν στα πακέτα τσιγάρων τους μία προειδοποίηση για τον κίνδυνο που αυτά αποτελούν για την υγεία, όπως αναφέρει το enet.gr.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν πως το σχέδιο αυτό παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα του ελεύθερου λόγου, καθώς απαιτεί από τις εταιρείες την προώθηση της κυβερνητικής αντικαπνιστικής εκστρατείας. Επίσης ισχυρίζονται πως με τις προειδοποιητικές ετικέτες που παράνομα τους επιβάλλονται οι καταναλωτές θα οδηγηθούν στην κατάθλιψη, τον φόβο και την αποθάρρυνση αγοράς των προϊόντων τους.

Η FDA δεν σχολίασε την αγωγή. Οι νέες προειδοποιήσεις πρέπει να εμφανίζονται στα πακέτα τσιγάρων από τον Σεπτέμβριο 2012.

Οι εταιρείες που έκαναν την αγωγή – RJ Reynolds Tobacco, Lorillard Tobacco, Commonwealth Brands, Liggett Group και Santa Fe Natural Tobacco – δήλωσαν πως με την μήνυση επιδιώκουν την καθυστέρηση της επιβολής του νέου νόμου.

Πάντως, οι καπνοβιομηχανίες έχασαν παρόμοια δίκη στο Κεντάκι όταν τοπικό δικαστήριο δικαίωσε την FDA για την επιβολή ετικετών με τη χρήση ακόμη και εικόνων με νεκρά σώματα, χαλασμένα πνευμόνια και φθαρμένα δόντια.

Πάνω από 220.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ αναμένεται να διαγνωστούν με καρκίνο των πνευμόνων το 2011, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο. Η χρήση καπνού θεωρείται υπεύθυνη για τον θάνατο 443.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ ετησίως.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook