Tέσσερις μεγαλοκαναλάρχες -Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Κοντομηνάς και Κυριακού- έχουν ζητήσει ακρόαση από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο και σύμφωνα με πληροφορίες θα τους δεχτεί την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών η ανεξάρτητη Αρχή αναμένεται να εκδώσει και τη σύμφωνη γνώμη της σχετικά με την κατώτατη τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού για τις επτά άδειες που θα προκηρύξει προσεχώς και συνεπώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι θα… ζητήσουν, προτείνουν, υποστηρίξουν στο ΕΣΡ οι τέσσερις μεγαλοκαναλάρχες που προφανώς επιθυμούν να βρίσκονται και πάλι στο «παιχνίδι» μετά την αδειοδότηση.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ΕΙΤΗΣΕΕ και Digea έχουν προτείνει να μη γίνει τώρα η αδειοδότηση, να υπάρξει ενημέρωση για τη μετάβαση στη νέα τεχνολογία DVB-T2 που αυξάνει τη χωρητικότητα του φάσματος και το ΕΣΡ να δίνει άδειες με απλή αίτηση των ενδιαφερόμενων και καταγραφή σε σχετικά μητρώα. Πρότειναν μάλιστα την καταβολή ενός ουσιαστικά μικρού ποσού από κάθε κανάλι που συνολικά θα αποτελούν τον προϋπολογισμό του ΕΣΡ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση βρίσκεται η ολομέλεια του ΕΣΡ που αναμένεται ότι θα προτείνει το κατώτατο τίμημα για κάθε άδεια 10ετούς διάρκειας για κανάλια εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα να φθάνει τα 35 με 37 εκατ. ευρώ για κάθε μία.

Δηλαδή κατά μέσον όρο 3,5 με 3,7 εκατ. ευρώ ανά έτος κάτι που σημαίνει ότι συνολικά και από τα επτά κανάλια εθνικής εμβέλειας θα συγκεντρωθούν 245 εκατ. ευρώ όσα δηλαδή είχαν δώσει οι τέσσερις υπερθεματιστές στην προηγούμενη δημοπρασία.

Ένας διαγωνισμός και μια μια δημοπρασία που, για πρώτη φορά επί σχεδόν τρεις δεκαετίες λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης, ολοκληρώθηκε αλλά ακυρώθηκε από το ΣτΕ καθώς χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματική η διάταξη που μετέφερε στον υπουργό Επικρατείας (τότε) αρμοδιότητες του ΕΣΡ για την πρώτη φορά εφαρμογής του λεγόμενου νόμου Παππά για την αδειοδότηση (Ν.4339/2015).

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αυτήν την τακτική θα ακολουθήσει το ΕΣΡ αν βρεθούν μόνο επτά διεκδικητές για τις ισάριθμες άδειες. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχει ορίσει κατώτατο κατώφλι για την εκκίνηση της δημοπρασίας. Όλα αυτά βέβαια αναμένεται να διευκρινίζονται πλήρως τόσο στη νέα σύμφωνη γνώμη που αναμένεται να εκδώσει αλλά και μετέπειτα πιο αναλυτικά στην πολυαναμενόμενη προκήρυξη των επτά αδειών για κανάλια εθνικής εμβέλειας.

 

aixmi.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook