Τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017, παρουσιάστηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), το νέο βιβλίο του Γιώργου Ανδρειωμένου, Καθηγητή και Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τίτλο: «Πότε θα κάνει ξαστεριά. Από τις ρίζες των Λευκών Ορέων στην πανελλήνια χρήση» (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, Αθήνα 2017), που διοργάνωσαν το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, ο Δήμος Πλατανιά και η OAK.

Στην παλαιά αίθουσα της ΟΑΚ και υπό τη σκιά των μυθικών Λευκών Ορέων, εκλεκτοί ομιλητές παρουσίασαν το βιβλίο το οποίο αναφέρεται στην ιστορία και τη διαχρονική αξία του πασίγνωστου και θρυλικού ριζίτικου «Πότε θα κάνει ξαστεριά», το οποίο ξεκίνησε από τα Λευκά Όρη και κατέκτησε το πανελλήνιο, μα και την οικουμένη, εμπνέοντας τους αγωνιζόμενους ανθρώπους να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο. Ο συγγραφέας –μολονότι δεν είναι κρητικής καταγωγής– αφιέρωσε το βιβλίο του αυτό «στην κρητική ψυχή και στους Λευκορίτες».                        

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρευρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση και εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για τις πρωτοβουλίες –όπως αυτή– οι οποίες προάγουν το κρητικό πνεύμα και την ομορφιά της παράδοσης. Καλωσόρισμα απηύθυναν οι διοργανωτές, ο Δήμαρχος Πλατανιά, Ιωάννης Μαλανδράκης, ο Πρόεδρος Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας, Κώστας Μουτζούρης και ο κατεξοχήν οικοδεσπότης της βραδιάς, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου Αμφιλοχίου και υπογράμμισε τη σημασία του ριζίτικου στις ημέρες μας, ως απάντηση απέναντι στον κίνδυνο μιας ολοκληρωτικής αλλοτρίωσης.     

Στη συνέχεια, ο σπουδαίος δάσκαλος και λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης, τόνισε ότι «το ελληνικό δημοτικό τραγούδι είναι ο καθρέφτης της ψυχής του λαού μας» και πως το βιβλίο αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τη μελέτη της κρητικής παράδοσης. Ακολούθως, ο Βασίλης Χαρωνίτης, δάσκαλος και συγγραφέας, έκανε λόγο για την αγωνιστική διάσταση του γνωστού ριζίτικου, το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους αγωνιστές της ελευθερίας, αφηγούμενος προσωπικές ιστορίες από την ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας. Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λενακάκης, Φιλόλογος, υπογράμμισε τα υφολογικά χαρακτηριστικά του ριζίτικου, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο το ομώνυμο ριζίτικο, ξεπέρασε τα όρια της Κρήτης και κατέκτησε το πανελλήνιο, αλλά και την οικουμένη. 

Τέλος, ο Γιώργος Ανδρειωμένος, συγγραφέας του βιβλίου, απήντησε στο ερώτημα «πώς ένα τραγούδι ‘ταξιδεύει’ μέσα στον χρόνο και στον χώρο», ενώ ευχαρίστησε για την ηθική και επιστημονική υποστήριξη τους ομιλητές, αλλά και τους διοργανωτές για τη φιλοξενία τους. 

Ιδιαίτερη ατμόσφαιρα χάρισε στην εκδήλωση ο Σύλλογος Ριζιτών «Η ΚΙΣΣΑΜΟΣ», που απέδωσε με κρητικό ύφος και ήθος τα ριζίτικα Πότε θα κάνει ξαστεριά, Αϊτέ που κάθεσαι ψηλά, Άντρες, γυναίκες και παιδιά, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που οι Ριζίτες αφιέρωσαν το ριζίτικο Τον Αντρειωμένο μην τον κλαις, στον συγγραφέα του βιβλίου. 

Την εκδήλωση συντόνισε η Μαρία Χατζηαποστόλου, Διδάκτωρ Θεολογίας, Επιστημονική Συνεργάτιδα της ΟΑΚ. Όλοι οι παρευρισκόμενοι μίλησαν με επαινετικά λόγια για την ΟΑΚ, η οποία συνεχίζει να προσφέρει βραδιές πνευματικής αντίστασης με όραμα και ελπίδα ότι σίγουρα θα κάνει ξαστεριά!    

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook