Η πολύωρη παραμονή μπροστά στην τηλεόραση μπορεί να κόψει από τη ζωή όσα χρόνια αφαιρούν το κάπνισμα ή η παχυσαρκία, υποστηρίζουν αυστραλοί ερευνητές.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερους από 11.000 εθελοντές, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως κάθε ώρα τηλεόρασης μετά την ηλικία των 25 ετών, κόβει 22 λεπτά από τη ζωή μας!

Το εύρημα αυτό, θέτει την τηλεόραση «στην ίδια κατηγορία με το κάπνισμα και την παχυσαρκία», δήλωσε ο ερευνητής δρ Λένερτ Βίρμαν, από τη Σχολή Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου του Κουήνσλαντ.

«Αν και τα ποσοστά του καπνίσματος μειώνονται σταθερά, δεν ισχύει το ίδιο με την παρακολούθηση τηλεοπτικών εκπομπών, γεγονός το οποίο έχει σοβαρές συνέπειες σε πληθυσμιακό επίπεδο», πρόσθεσε.

Όπως γράφουν ο δρ Βίρμαν και οι συνεργάτες του στην «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής» (BJSM), οι Αυστραλοί βλέπουν κατά μέσον όρο 2 ώρες τηλεόραση την ημέρα. Το επακόλουθο είναι να μειώνεται κατά 1,8 χρόνια το προσδόκιμο επιβόωσης των ανδρών κατά τη γέννηση, και κατά 1,5 χρόνο το προσδόκιμο επιβίωσης των γυναικών.

Οι Βρετανοί βλέπουν περισσότερες από 3 ώρες τηλεόραση την ημέρα, ενώ πριν από λίγα χρόνια μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε δείξει πως οι νεαροί φοιτητές στην χώρα μας βλέπουν καθημερινά 3 έως 4,5 ώρες τηλεόραση.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όσοι περνούν έξι ώρες την ημέρα βλέποντας τηλεοπτικές εκπομπές ή βίντεο, χάνουν 4,8 χρόνια από τη ζωή τους.

Πέρυσι, μια άλλη μελέτη είχε δείξει πως μία ώρα μπροστά στην TV την ημέρα, αυξάνει κατά 8% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

«Πήραμε αυτή τη μελέτη και προσπαθήσαμε να δούμε την πρακτική σημασία της, με βάση τις ώρες που περνούσαν μπροστά στην TV οι εθελοντές μας», εξήγησε ο δρ Βίρμαν.

Η πολύωρη ακινησία σχετίζεται με τον πρόωρο θάνατο, επειδή συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως κυρίως καρδιαγγειακών προβλημάτων.