Η τροπολογία αφορά εκείνους τους ΟΤΑ α’ βαθμού που δεν επαρκούν τα έσοδα της ανταποδοτικής υπηρεσίας για να καλύψουν τις συγκεκριμένες δαπάνες.

Τη δυνατότητα να μπορούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ βαθμού να καλύπτουν δαπάνες μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό με εργασία ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, και από κάθε είδους έσοδά τους που δεν προορίζονται για άλλο σκοπό, δίνει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. 

Η τροπολογία αφορά εκείνους τους ΟΤΑ α’ βαθμού που δεν επαρκούν τα έσοδα της ανταποδοτικής υπηρεσίας για να καλύψουν τις συγκεκριμένες δαπάνες. Η τροπολογία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ.

Στην αιτιολογική έκθεση γίνεται μνεία στη δυνατότητα που δόθηκε πρόσφατα, με νομοθετική ρύθμιση, στους ΟΤΑ α΄ βαθμού, για λόγους δημόσιου συμφέροντος, ιδίως για την αποτροπή κινδύνων για τη δημόσια υγεία, να συνάπτουν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων σε θέσεις μόνιμου προσωπικού, ύστερα από την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως όμως επισημαίνεται, «δεδομένου ότι οι συμβάσεις που συνάπτονται δυνάμει της ανωτέρω διάταξης έχουν έκτακτο και εξαιρετικό χαρακτήρα, σχετιζόμενο με τη θεραπεία των προαναφερθέντων λόγων δημοσίου συμφέροντος, τα οικεία δημοτικά συμβούλια δεν ήταν, εξ αντικειμένου, δυνατόν να έχουν προβλέψει τις αντίστοιχες δαπάνες, κατά τη λήψη των αποφάσεων καθορισμού των ανταποδοτικών τους τελών. Κατά συνέπεια, σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και η σύναψη των συμβάσεων αυτών είναι, κατά την κρίση των οικείων δημοτικών συμβουλίων, απολύτως αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη λυσιτελή κάλυψη των αναγκών των οικείων δήμων σε υπηρεσίες καθαριότητας μέχρι την κάλυψη των απαραίτητων θέσεων μόνιμου προσωπικού, τα έσοδα από τις ανταποδοτικές υπηρεσίας για το τρέχον έτος δεν επαρκούν για την πληρωμή των σχετικών δαπανών μισθοδοσίας». 

Έτσι με την προτεινόμενη διάταξη, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, δίδεται η δυνατότητα στους εν λόγω ΟΤΑ και μόνον εφόσον δεν επαρκούν τα έσοδα από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, να καλύπτουν τις δαπάνες μισθοδοσίας που προκύπτουν από τις συμβάσεις που συνάπτονται υπό τις εξαιρετικές προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4479/2017, από τα κάθε είδους γενικά και μη προοριζόμενα για άλλο σκοπό, έσοδα τους.

 

ΑΠΕ/in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook