Αυτή η τάρτα butterscotch έχει την πιο νόστιμη καραμέλα που έχετε γευτεί !

Μερίδες
8
Προετοιμασία
35 min
Μαγείρεμα
30 min

Για τη ζύμη θα χρειαστείτε:

225 γρ. ‏αλεύρι
3 κ.γ. ‏ζάχαρη
140 γρ. ‏βούτυρο κομμένο σε κύβους
1 ‏κρόκος αυγού
2 κ.σ. ‏νερό

Για την καραμέλα θα χρειαστείτε:

175 γρ. ‏βούτυρο
100 ml ‏γάλα πλήρες
175 γρ. ‏καστανή ζάχαρη
40 γρ. ‏αλεύρι

Εκτέλεση

Ξεκινάτε με την παρασκευή της ζύμης:

Τοποθετείτε το αλεύρι και την άχνη ζάχαρη σε ένα μπολ, προσθέστε το βούτυρο κομμένο σε κύβους και τρίψτε το μείγμα με τα στερεά υλικά χρησιμοποιόντας τα δάχτυλα σας μέχρι να γίνουν σας ψύχουλα. Στη συνέχεια κάνετε μια λακούβα στη μέση.
Προσθέστε τον κρόκο αυγού και ανακατέψτε τον με τα στέρεα υλικά και τόσο νερό όσο χρειαστεί μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη. Χρησιμοποιείστε ένα μαχαίρι καθώς στην αρχή η ζύμη θα είναι κολλώδης.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια βάζετε τη ζύμη σας και την ζυμώνετε μέχρι να γίνει λεία.
Τοποθετείστε την στο ψυγείο να παγώσει. Έτσι θα διευκολυνθεί η διαδικασία.
Πλάθετε τη ζύμη ώστε να έχει 2-3 εκ πάχος και την απλώνετε σε μια ορθογωνια ταρτιερα με αποσπώμενη βάση. Δώστε προσοχή στα τοιχώματα ώστε η τάρτα να έχει όμορφο σχήμα.
Κάνετε μικρές τρυπίτσες στην τάρτα για να ψηθεί ομοιόμορφα και την αφήνετε ξανά στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βάζετε μια λαδόκολλα στην παγωμένη βάση και τις προσθέτουμε βάρος γεμίζοντας τη με φασόλια ή ρεβύθια.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 12-15 λεπτά.
Αποσύρετε την τάρτα και τα ψημένα φασόλια και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 10-15 λεπτά εώς ότου η βάση της σφολιάτας να έχει ψηθεί και να έχει πάρει ένα χρυσό χρώμα. Τέλος, αφήνετε τη τάρτα να κρυώσει.

Συνεχίζετε με την παρασκευή της καραμέλας:

Λιώνετε το βούτυρο με το 1/2 γάλα. Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε ώσπου να διαλυθεί.
Αναμείξτε το υπόλοιπο γάλα με το αλεύρι μέχρι να έχετε μια λεία πάστα. Στη συνέχεια προσθέστε την στα υπόλοιπα υλικά αφήστε το μείγμα μέχρι να φουσκώσει για 1-2 λεπτά.
Ρίχνετε την καραμέλα σε ένα άλλο μπολ αφήστε την να κρυώσει. Τοποθετείστε πλαστική μεμβράνη στην επιφάνεια της καραμέλας ώστε να μην σχηματίσει «δέρμα».
Μόλις η καραμέλα κρυώσει τοποθετείστε την στην κρύα πλέον τάρτα σας και αφήστε την στο ψυγείο για 4 ώρες (προτιμήστε για όλη τη νύχτα).
Αν θέλετε γαρνίρετε με τριμμένη σοκολάτα.
 

foodmaniacs.gr