Δυσαρεστημένη εμφανίζεται η ΝΔ αναφορικά με τις αποφάσεις που έλαβαν οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας στο Παρίσι, κυρίως για το γεγονός ότι αναβλήθηκε για το απώτερο μέλλον η λήψη απόφασης για την έκδοση ευρωομολόγου. «Δεν υπήρξε η απαραίτητη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Γ.Μιχελάκης. Παράλληλα, το ΚΚΕ κρίνει ότι τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους πολίτες της ΕΕ.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει υποστηρίξει εξ αρχής, ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης απαιτεί άμεση έκδοση ευρωομολόγου» τονίζει ο κ. Μιχελάκης, σημειώνοντας πως «παρόμοιες απόψεις έχουν υποστηρίξει οι περισσότεροι αναλυτές εντός κι εκτός Ευρώπης, προειδοποιώντας πως, αν δεν ληφθούν άμεσα τέτοιες αποφάσεις, η κρίση στην ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, κατά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί «δεν υπήρξε η απαραίτητη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις».

«Το ευρωομόλογο μετατέθηκε για το απώτερο μέλλον και τα διαθέσιμα του Ταμείου Στήριξης κρίθηκαν \’επαρκή\’. Το αποτέλεσμα αυτό αποδοκιμάστηκε από τις διεθνείς αγορές, όπως ήταν αναμενόμενο» υπογραμμίζει ο κ. Μιχελάκης, επισημαίνοντας ότι, όπως αποδεικνύεται, η απόφαση της 21ης Ιουλίου «οδηγεί σε όλο και πιο ασφυκτικές δεσμεύσεις για την Ελλάδα, ενώ απομακρύνεται η πραγματική διέξοδος από την κρίση της Ευρώπης».

Η ΝΔ σύμφωνα με το PROTO THEMA, διά του εκπροσώπου της επιτίθεται και στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «προσφέρει το θλιβερό θέαμα να… πανηγυρίζει (!) που απορρίφθηκαν όσα και εκείνη επιδίωκε (όπως το ευρωομόλογο), ενώ προχώρησαν όσα και εκείνη ήθελε να αποφύγει (όπως οι “εγγυήσεις” του νέου δανεισμού)».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί, δυστυχώς, να βάλει τέλος στον κατήφορο. Ή, ακόμα χειρότερα, δεν καταλαβαίνει τον κατήφορο στον οποίο έχει οδηγήσει τα πράγματα» καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Μιχελάκη.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του υποστηρίζει πως η καταρχήν συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί «επαναβεβαιώνει την πρόθεσή τους να περάσουν από φωτιά και σίδερο τους λαούς της Ευρώπης, προκειμένου να προστατεύσουν την ισχύ των μονοπωλίων τους από την κρίση που βαθαίνει».

«Η προώθηση της οικονομικής διακυβέρνησης σημαίνει σιδερένια επιβολή των στρατηγικών στόχων της ΕΕ, όπως διαμορφώθηκαν από το Μάαστριχ και τις άλλες συνθήκες που ακολούθησαν. Επιδιώκουν να πληρώσουν οι λαοί την κρίση και τα χρέη τους, να εξασφαλίσουν τη ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, να προστατεύσουν την ευρωζώνη που σπαράσσεται από αντιθέσεις» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται πως «και η νέα συμφωνία του γερμανογαλλικού άξονα θα αποδειχτεί προσωρινή».

Όσον αφορά στον φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, το ΚΚΕ υποστηρίζει πως «αν επιβληθεί, θα είναι συμβολικός και το όποιο όφελος θα μοιράζεται στα άλλα τμήματα του κεφαλαίου».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σημειώνει ότι η άρνηση του  ευρωομολόγου και η προτεινόμενη συνταγματοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας αποτελούν το αρνητικό περιεχόμενο της συμφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί, χωρίς να υποτιμάται η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και η πρόθεση για μια οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ.

»Συμπερασματικά δύο βήματα πίσω, ένα βήμα μπρος και ένα σημειωτόν ήταν το αποτέλεσμα της πολυαναμενόμενης συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί» καταλήγει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook