Ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Σητείας κος Αντωνιδάκης ζητάει απο τον υπουργείο εμπορικής Ναυτιλίας την ανεξαρτητοποίηση του Δήμου Σητείας απο το Λιμενικό ταμείο Λασιθίου και την δημιουργία νέου, τοπικού.

Ο κος Αντωνιδάκης αναφέρει:

Ο Δήμος Σητείας είναι ένας παραλιακός και χαρακτηρισμένος τουριστικός Δήμος(Π.Δ.899/76 και Π.Δ.664/77). Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι η μοναδική διέξοδος στην πρωτοφανή αυτή οικονομική κρίση. Ωστόσο η πολυπόθητη αυτή τουριστική ανάπτυξη ακόμα δεν έχει διαφανεί για την περιοχή μας και φέρουμε όλοι ευθύνη γι αυτό. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς σε ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής που θα εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και θα αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τα έργα υποδομής που διαθέτει, τα οποία έχει πληρώσει ο Ελληνικός Λαός και περιμένει την ανάλογη ανταποδοτικότητα τους.

Το λιμάνι της Σητείας έχει ολοκληρωθεί και μπορεί να δέχεται κρουαζιερόπλοια όμως δεν έχει καθόλου αφίξεις και δεν υπάρχει σχεδιασμός και βούληση για την προσέγγιση τους.

Η λιμενική λεκάνη μεικτής χρήσης της Σητείας όπου μπορεί να δεχθεί πολλά (πάνω από 100) τουριστικά ιστιοπλοϊκά σκάφη δεν έχει παρά ελάχιστες αφίξεις (5-10) αφού δεν έχει τοποθετηθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός (πλωτές εξέδρες), δεν προσφέρονται βασικές υποδομές νερού, ρεύματος κ.α. και δεν έχει γίνει χωροθέτηση των σκαφών στο λιμένα με αποτέλεσμα να επικρατεί αναρχία που καθιστούν αδύνατο τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών.

Το αποτέλεσμα εκτός του ότι δεν μας τιμά αλλά μας προσβάλλει ως πόλη, είναι και να χάνονται καθημερινά εκατοντάδες ευρώ, είτε από σκάφη που ελλιμενίζονται και δεν πληρώνουν είτε κυρίως από διαφυγόντα έσοδα από σκάφη που ή δεν μπορούν, ή δεν ενδιαφέρονται να ελλιμενιστούν αφού δεν προσφέρονται βασικές υποδομές. Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία κα διαχείριση του λιμένα.

Οι στρεβλώσεις είναι πολλές και χρόνιες. Είναι αδιανόητο μια πόλη που είναι πάνω στη θάλασσα με όλους τους ζωτικούς της χώρους και μέρος του βασικού της αστικού ιστού στη χερσαία ζώνη λιμένος, ενός χώρου που είναι πόλος έλξης και πρώτη εικόνα του επισκέπτη στην πόλη, να μην μπορεί ο Δήμος να είναι υπεύθυνος για την λειτουργία του και την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων που τώρα δείχνουν δυσεπίλυτα.

Με την απόφαση 76/2007 του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας έχει συσταθεί Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σητείας» σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3463/06 καΙ του άρθρου 28 του Ν.2738/99

Σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. οικ. 20372/13-5-2003 (αρ. εγκρ.18) του Υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης για να αρχίσει η λειτουργία των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, θα πρέπει να προηγηθεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την κατάργηση του Λιμενικού Ταμείου Λασιθίου.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα το σχετικό Π.Δ. δεν έχει εκδοθεί παρότι έχουν συσταθεί Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία εκτός του Δήμου Σητείας και στους Δήμους Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας.

Παρακαλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την κατάργηση του Λιμενικού Ταμείου Λασιθίου για να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας, όπως αυτό προβλέπεται και από το Νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης). Ανάλογο αίτημα υπάρχει εκτός του Δήμου Σητείας και από το Δήμο Αγίου Νικολάου.

Θεωρούμε ότι το αίτημα μας αυτό είναι όχι μόνο δίκαιο αλλά και αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης της Σητείας και του Δήμου αλλά και την καθοριστικής σημασίας τουριστική ανάπτυξη στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού.

 

radiolasithi.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook