Κατά τα πρότυπα της περσινής χρονιάς θα γίνει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή σε 5 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

Στις τροπολογίες που κατατέθηκαν σήμερα στην Βουλή προβλέπεται μεταξύ άλλων η απαλλαγή από τη φορολογία των χρηματικών επάθλων που θα μοιράζονται στους τυχερούς φορολογούμενους στο πλαίσιο της λοταρίας ηλεκτρονικών αποδείξεων. Επίσης, προβλέπεται ακόμη η σύσταση διαρκούς, συντονιστικής επιτροπής για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και την αξιοποίηση της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων. Η επιτροπή θα αναλάβει να προτείνει τον καθορισμό τιμών ζώνης και συντελεστών αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, οι οποίες θα αντανακλούν όσο το δυνατόν περισσότερο τις αγοραίες τιμές. Σημειώνεται ότι βάσει του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, η προσαρμογή αυτή θα πρέπει να έχει γίνει έως το τέλος του 2017.

Σε άλλη διάταξη ρυθμίζεται επίσης νομοθετικά η άμεση επιστροφή και – χωρίς έλεγχο επιστροφών – φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ για ποσά έως 10.000 ευρώ, που έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Επίσης, με άλλη διάταξη υποχρεούνται οι δικηγόροι να διαθέτουν POS και να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές από τους πελάτες τους.

Έντονη πάντως ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων κάνοντας λόγο για πληθώρα τροπολογιών την τελευταία στιγμή. Από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και καιρό, και το υπουργείο θα έφερνε και δεύτερο νομοσχέδιο, επειδή όμως η Βουλή θα κλείσει σε λίγες ημέρες, έπρεπε να προχωρήσουν οπωσδήποτε κάποια πράγματα, διότι έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Όλες οι τροπολογίες, είπε, αφορούν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα. Η κ. Παπανάτσιου προανήγγειλε ότι τροπολογίες θα κατατεθούν και την προσεχή εβδομάδα στα νομοσχέδια που μπαίνουν για ψήφιση στην Ολομέλεια.

 «Δεν υπάρχει πρόθεση να πιεστεί η διαδικασία. Μπορεί να τηρηθεί η διαδικασία να τελειώσει αύριο η συζήτηση του νομοσχεδίου», είπε ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γιώργος Βαρεμένος και επισήμανε ότι 6 από τις τροπολογίες έχουν ήδη ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο αφού συζητήθηκαν στην φάση της επεξεργασίας από την κοινοβουλευτική επιτροπή.

Τι λέει η αντιπολίτευση 

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας έθεσε θέμα για τον τρόπο που επιχειρεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση: «Υπάρχει μείζον ζήτημα για τον τρόπο που καθημερινά νομοθετεί η κυβέρνηση. Τριάντα τροπολογίες χθες, είκοσι τροπολογίες σήμερα. Πραγματικά απορώ. Απευθύνω ερώτημα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πώς μπορούν να δέχονται μια τέτοια διαδικασία. Νομίζω ότι αυτή η τακτική ξεπερνάει τα όρια και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αλλά και της αξιοπρέπειας όλων ημών», είπε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και υπογράμμισε ότι λίγο προτού ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση κατέθεσε 14 τροπολογίες χωρίς να είναι γνωστό και πόσες τροπολογίες θα ακολουθήσουν.

«Αλήθεια, εσείς επιτελώντας το έργο του προέδρου, αυτή τη στιγμή, το δέχεστε ως διαδικασία;», απευθύνθηκε στον προεδρεύοντα Γ. Βαρεμένο, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «η λογική των έκτακτων συνθηκών μπορεί να δικαιολογηθεί ως ένα βαθμό, αλλά εδώ έχει ξεπεραστεί κάθε όριο και είναι ζήτημα κοινοβουλευτικής αξιοπρέπειας».

Το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί σε δύο συνεδριάσεις της ολομέλειας. Με την έναρξη της συνεδρίασης όμως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς πρότεινε, εφόσον συμφωνήσει το Σώμα, να τελειώσει απόψε κιόλας η συζήτηση και αφού προηγουμένως παρουσιαστούν οι τροπολογίες.

Ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επισήμανε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή το Σώμα «παραλαμβάνει» τροπολογίες και προειδοποίησε πως θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να συζητηθούν και να αξιολογηθούν.

Ο Γιώργος Αμυράς ανακοίνωσε ότι το Ποτάμι αποχωρεί από τη συζήτηση καταγγέλλοντας ότι υπάρχει ζήτημα κακής νομοθέτησης και αυτό με ευθύνη και του προεδρείου. Κάλεσε δε, την κυβέρνηση και το προεδρείο, να θυμηθούν «πως ως αντιπολίτευση έβγαιναν στα κεραμίδια και πετροβολούσαν όταν βρίσκονταν ενώπιον τέτοιων συνθηκών, αλλά τώρα αυτά τα έχει κάνει ψωμοτύρι. Έχουν έρθει ως τώρα 18, 19 τροπολογίες», είπε ο κ. Αμυράς και πρόσθεσε ότι «οι τροπολογίες αφορούν από την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα του Μεγάρου Μουσικής έως τα πέντε αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και την αναβάθμισή τους, μέχρι και πόσο θα κοστίζει το πάρκινγκ στο γκαράζ του Ιδρύματος Νιάρχου».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, κατήγγειλε ότι «υπάρχει βομβαρδισμός από τροπολογίες» και ότι σήμερα από τη μία το μεσημέρι έχει κατατεθεί 12 με 13 τροπολογίες και ενδεχόμενο είναι να έρθουν κι άλλες. Είπε ακόμη πως πολλές τροπολογίες δεν είναι καν αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ή πρέπει να αποσυρθούν αυτές οι τροπολογίες, διαφορετικά αν συνεχιστεί αυτός ο βομβαρδισμός θα εξαρτήσουμε και εμείς τη στάση μας», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ειδικότερα, στις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

– Η καταβολή σε 5 ίσες μηνιαίες δόσεις για το ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) καταβάλλεται μέχρι και την 29η Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2018.

– Απαλλάσσονται από τον φόρο κερδών από τυχερά παίγνια, τα χρηματικά ή κάθε είδους έπαθλα που θα προσφέρονται όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα δημόσιων κληρώσεων στους τυχερούς που πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα, ή με άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών.

– Αντικαθίσταται ο όρος «καταναλωτής» με τη φράση «πληρωτής που ενεργεί για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική του δραστηριότητα». Η συγκεκριμένη τροποποίηση ορίζει ότι οι δικαιούχοι πληρωμής (επιχειρήσεις και επαγγελματίες), στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με πληρωτές οι οποίοι ενεργούν για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα, υποχρεούνται ανάλογα με τον κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητάς τους (ΚΑΔ) και εντός ορισμένης προθεσμίας η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη από τη δημοσίευση της ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής.

– Εκκρεμείς επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ή ΦΠΑ θα διενεργούνται άμεσα, εφόσον το συνολικώς αιτηθέν ποσόν ανέρχεται μέχρι του ύψους των δέκα χιλιάδων ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο. Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Και για τις επιστροφές αυτές πάντως «δύναται να διενεργείται έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται», με βάση κριτήρια επικινδυνότητας.

– Για τους αγρότες, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016, από 1.8.2017 μέχρι 31.10.2017, χωρίς την επιβολή κυρώσεων εκπρόθεσμης υποβολής, λόγω μη έγκαιρης ταυτοποίησης των σχετικών με τους κατ’ επάγγελμα αγρότες κωδικών (037 και 038 του εντύπου Ε1). Αυτό γίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει χωρίς υπαιτιότητα των φορολογούμενων, με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016, λόγω του γεγονότος ότι για πρώτη φορά τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικασία συμπλήρωσης και διασταύρωσης των ηλεκτρονικών αρχείων των κατ’ επάγγελμα αγροτών, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αγροτών που έκαναν έναρξη αγροτικής δραστηριότητας εντός του έτους 2016, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εν συνεχεία η προώθησή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, προκειμένου να προσυμπληρωθούν οι κωδικοί 037 και 038 της δήλωσης.   Σημειώνεται πως οι πέντε τροπολογίες κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2016/881 της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook