Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017 σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Χανίων με  το Επιμελητήριο Χανίων , την Ομοσπονδία Εμπόρων -Βιοτεχνών Νομού Χανίων και  με τον Ειδικό Γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε κ.Σταύρο Θωμαδάκη για το παραεμπόριο,  κατατέθηκε  από  τον Εμπορικο Συλλογο Χανιων το κάτωθι υπόμνημα:

Υπόμνημα για το παραεμπόριο

Το συγκεκριμένο πρόβλημα  διαιωνίζεται χρόνια. Αξιοποιείται από μερίδες του πολιτικού και  του εμπορικού κόσμου με σκοπό να αποπροσανατολίσουν τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους από την πραγματική αιτία των προβλημάτων που βιώνουν στην καθημερινότητα τους για επιβίωση. 

Αποσιωπούν  πλήρως ότι το λεγόμενο παραεμπόριο πρώτα και κύρια ευνοείται από την πολιτική που αφήνει χωρίς εισοδήματα τον λαό.  Δεν λένε  ότι είναι γέννημα – θρέμμα της πολιτικής «ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων και προϊόντων», (Μάαστριχτ) αφού μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες να διακινούν ανεξέλεγκτα διάφορες ποσότητες εμπορευμάτων. 

Αποκρύπτουν ότι τα νήματα του παραεμπορίου δεν τα κινούν κάποια… φαντάσματα – απατεώνες, αλλά επίσημοι έμποροι, εισαγωγείς και επιχειρηματίες, αφού κύριοι προμηθευτές του κυκλώματος είναι είτε οι βιομηχανίες που παράγουν, είτε οι εταιρείες που εισάγουν τα διάφορα εμπορεύματα.

Αποκρύπτουν ότι πίσω από τα κινέζικα μαγαζιά και τους μικροπωλητές υπάρχουν τεράστιες εισαγωγικές και μεταφορικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ελεγχθούν αν υπήρχε η πολιτική βούληση. Όλοι αυτοί γνωρίζουν καλά ότι η «νόμιμη» καπιταλιστική ελληνική οικονομία αλληλοσυμπληρώνεται με την παράνομη, τα κεφάλαια εισρέουν από τη μία στην άλλη, «ξεπλένονται» και επανεπενδύονται αναπαράγονται πολύ γρήγορα μέσα από την παραοικονομία. 

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν υπάρξει περιορισμός στις συναλλαγές του παραεμπορίου, αυτό δεν σημαίνει πως ότι δεν αγοραστεί στο παραεμπόριο, θα πωληθεί από τα καταστήματα, αφού η διαφορά των τιμών είναι τεράστια.

Παραδέχονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί  ότι δεν είναι εφικτός ο έλεγχος εισαγωγής των εμπορευμάτων, γιατί γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ. Άρα, το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης  κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, των  κεφαλαίων ,των υπηρεσιών, των εργαζομένων  αποτέλεσμα του Μάαστριχτ, που υποστηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Τα περί αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών είναι δικαιολογίες, γιατί για λόγους εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού χρησιμοποιούν εκατοντάδες αστυνομικούς και δημοτικούς αστυνομικούς για να παίζουν το κυνηγητό με τους  μικροπωλητές.

Είναι αποπροσανατολισμός η προπαγάνδα που καλλιεργείται από τους εκπροσώπους των μεγαλεμπόρων και τα κόμματα του κεφαλαίου ότι για την αναδουλειά και την πτώση του τζίρου ευθύνονται κυρίως οι  μικροπωλητές. Αυτοί είναι ο εύκολος στόχος για να μη θιγεί η κυριαρχία των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών αλυσίδων που, με επίσημα στοιχεία, καθημερινά απορροφούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου και συγχρόνως απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, προνόμια και επιδοτήσεις. Φτηνά εμπορεύματα από την Κίνα, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν κ.λπ. πουλάνε, και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο όγκο από τους  μικροπωλητές, όλα τα πολυκαταστήματα και οι εμπορικές αλυσίδες

Ο μοναδικός τρόπος για να περιοριστεί το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης εμπορευμάτων είναι έλεγχος στην πηγή, στις εισαγωγικές και μεταφορικές εταιρείες, πριν βγουν στην κυκλοφορία. Αυτή τη λύση την αρνούνται οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ευρωμονόδρομου, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Διοίκηση.

Οι μικροί έμποροι, για να αντέξουν από την πίεση των πολυκαταστημάτων και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, έχουν ανάγκη από μέτρα στήριξης και ανακούφισης, όπως την θέσπιση αφορολόγητου ορίου, μείωση της φορολογίας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πάγωμα των χρεών στις τράπεζες, απαγόρευση πλειστηριασμών, μείωση ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων όσο διαρκεί η κρίση, για να μπορέσουν να κρατήσουν τη δουλειά τους.

Οι μικροί έμποροι δεν πρόκειται να έχουν ουσιαστικό όφελος από το κυνήγι των  μικροπωλητών. Μόλις «καθαρίσουν» αυτούς , θα έρθει και η δική μας σειρά, για να μείνουν ελεύθερα τα χέρια των μεγαλεμπόρων, των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών αλυσίδων.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook