“Έπεσε” η αυλαία στο 10ο Διεθνές Τουρνουά της Παλαιόχωρας, που για μία ακόμα χρονιά πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο Λευκορώσος Κιρίλ Στουπάκ ήταν ο νικητής των αγώνων, ενώ στις γυναίκες νικήτρια ήταν η Τζοάνα Βορέκ από την Τσεχία.

Τους αγώνες συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου, η Περιφέρεια Κρήτης, η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων και το Επιμελητήριο Χανίων.

Η ενημέρωση της ΣΑΧ αναφέρει τα εξής:

Άλλη μία διοργάνωση στην Παλαιόχωρα έριξε την αυλαία της γεμίζοντάς μας με περηφάνια για το μέγεθος της επιτυχίας της! Μία επιτυχία που μόνο ένα ζεστό και φιλόξενο μέρος όπως η Παλαιόχωρα μπορεί να προσφέρει σε τόσο μεγάλες διαστάσεις!

Διοργανωτές των αγώνων ήταν ο Δήμος Κανδάνου Σελίνου, η Περιφέρεια Κρήτης, η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων και το Επιμελητήριο Χανίων.

Οι συμμετοχές κυμάνθηκαν στα ανώτερα επίπεδα των 220 παικτών πλησιάζοντας τα όρια που μπορεί να χωρέσει ο αγωνιστικός χώρος και το χαρακτηριστικό που το κάνει να ξεχωρίζει απ’ όλες τις άλλες διοργανώσεις είναι ότι το 50% περίπου των παικτών που συμμετείχαν ήταν από χώρες με διαφορετική κουλτούρα και πολιτισμό που τους ενώνει όμως η αγάπη τους για το σκάκι! Στη φετινή διοργάνωση πέρα από τις παραδοσιακά ισχυρές σκακιστικά χώρες της Ευρώπης συμμετείχαν στη διοργάνωση παίκτες από την Χιλή, Μαδαγασκάρη, ΗΠΑ, Ν. Κορέα, και βέβαια μεγάλες αποστολές από χώρες με παράδοση στο σκάκι όπως η Ινδία και η Κίνα!

Στο αγωνιστικό μέρος υπήρχε μεγάλη μαχητικότητα σε όλη τη διάρκεια των αγώνων με αρκετές εναλλαγές στην κορυφή της βαθμολογίας. Δείγμα αυτής της μαχητικότητας ήταν ότι στην τελική βαθμολογία τρεις παίκτες ισοβάθμησαν στην κορυφή με 7,5 βαθμούς και χρειάστηκαν τα κριτήρια ισοβαθμίας για να αναδειχτεί ο τελικός νικητής που ήταν ο GM Kiril Stupak από την Λευκωρωσία, 2ος ο GM Momhil Nikolov από την Βουλγαρία και 3ος ο GM Bernadskiy Vitaliy από την Ουκρανία.

Στις γυναίκες μπορεί να κρίθηκε και εκεί η πρώτη θέση με τριπλή ισοβαθμία αλλά θα λέγαμε ότι η Joanna Worek από την Τσεχία που κέρδισε την πρώτη θέση έκανε πολύ καλό τουρνουά και ήταν μπροστά σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος. 2η η Tsveta Galunova και 3η η Qiu Mengjie από την Κίνα, όλες με 6 βαθμούς.

Στους βετεράνους ο Gavrish Leonid από την Ουκρανία κατέκτησε την 1η θέση, μία επιτυχία που είχε και το 2015! 2ος – 3ος ο Ulrich Wolf και ο Detlef Tobor από την Γερμανία.

Έντονη μονομαχία υπήρχε και στην κατηγορία κάτω των 18 ετών λόγω των ισχυρών παικτών που αγωνίστηκαν. Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Morozov Nichita από την Μολδαβία, 2ος ο Joshua Sheng από την Κίνα και 3ος ο Fy Rakotomaharo από την Μαδαγασκάρη! Στην αντίστοιχη κατηγορία κοριτσιών την 1η θέση κατέκτησε η Βοζινάκη Ανθή, 2η η Πετράκη Ευαγγελία και 3η η Γεωργίτση Αντιγόνη.

Στην κατηγορία κάτω των 16 ετών την 1η θέση κατέκτησε ο Ιωαννίδης Ευγένιος, 2ος ο Γιαννουλάκης Λάμπρος και 3ος ο Μήτσης Γεώργιος, στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Λουκά Μαγδαληνή, 2η η Diana Zakharova και 3η η Αθανασία Χρυσογέλου.

Στην κατηγορία κάτω των 14 ετών 1ος ήταν ο Σπυρόπουλος Νίκος, 2ος ο Πατρελάκης Ευάγγελος και 3ος ο Ανδρέας Χατζηελευθερίου. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Μπέτυ Άννα Στρατή, 2η η Εριέττα Καλιοντζάκη και 3η η Morote Luna από το Βέλγιο.

Στην κατηγορία κάτω των 12 ετών 1ος τερμάτισε ο Κυριάκος Φυντριλάκης, 2ος ο Σταύρος Βυζιράκης και 3ος ο Χρήστος Κράλλης. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Καραβιτάκη Ευαγγελία, 2η η Καντεράκη Μυρτώ και 3η η Ακρίβα Χριστίνα.

1ος τοπικός παίκτης αναδείχτηκε ο Νίκος Γεωργιακάκης, 2ος ο Κυριάκος Αρναουτίδης και 3η η Ευγενία Σαρτζετάκη.

Το έπαθλο της καλύτερης ομάδας κατέκτησε η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων.

Το τουρνουά αυτό ήταν και επετειακό μιας και συμπλήρωσε δέκα χρόνια ζωής, δέκα χρόνια μιας απερίγραπτης επιτυχίας που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί στο ξεκίνημά της! Η Σκακιστική Ακαδημία θέλοντας να τιμήσει τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην διεξαγωγή αυτών των αγώνων τίμησε τους Δημάρχους Πελεκάνου και αργότερα Κανδάνου – Σελίνου και πρώτα απ’ όλα τον κ. Ζουριδάκη Γιώργο για την θάρρος και την διορατικότητά του να τολμήσει στο άγνωστο! Τον κ. Δερμιτζάκη Γιώργο για την μεγαλοψυχία του και την συμβολή του στο να πάρει μία διοργάνωση και να την φτάσει στην κορυφή των διοργανώσεων! Και τέλος τον σημερινό Δήμαρχο κ. Περράκη Αντώνη που ανέλαβε στις πιο δύσκολες εποχές εν μέσω των capital control και με τις κατάλληλες αλλαγές το τουρνουά αυτό να γίνει μέρος όλων των πολιτών της Παλαιόχωρας και όχι μόνο να μην σταματήσει (όπως πολλά άλλα πράγματα στη ζωή μας) αλλά να συνεχίσει με την ίδια επιτυχία που είχε πάντοτε! 

Τίμησε επίσης την Περιφέρεια Κρήτης και ειδικά τον κ. Βουλγαράκη Αποστόλη που η συμβολή του στο τουρνουά όλα αυτά τα χρόνια ήταν καθοριστική για να έχει αυτή την επιτυχία. Ειδική αναφορά και συμβολικό δώρο πρόσφερε στους προέδρους της που συνέδεσαν το όνομά τους με την διοργάνωση αυτή και είναι ο κ. Παπαδογιάννης Εμμανουήλ, ο κ. Παπαδημητράκης Γιάννης και ο τωρινός Πρόεδρος κ. Σπυριδάκης Γιάννης. Την Πρόεδρο της κοινωφελούς κ. Περράκη Αικατερίνη για την ανελλιπή βοήθειά της από την 1η διοργάνωση έως σήμερα. Τους παίκτες που έχουν αγωνιστεί και στις δέκα διοργανώσεις και είναι ο GM Alberto David, ο Κώστας Μαρκίδης, ο Σπύρος Ναούμ και ο Στέλιος Πετράκης, και τέλος τίμησε τους δύο διαιτητές που η παρουσία τους εγγυάται κάθε χρόνο την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και είναι ο Σωτήρης Λογοθέτης και ο Αλέξανδρος Κωστούρος.

Να τονίσουμε και τους χορηγούς της διοργάνωσης που η βοήθειά τους αυτά τα δύσκολα χρόνια είναι σημαντικότατη για να πραγματοποιηθεί και να διατηρηθεί ένα τουρνουά σε τέτοιο ψηλό επίπεδο και είναι: Το επιμελητήριο Χανίων, οι ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ και ΣΙΑ ΕΕ. Η ΕΤΑΝΑΠ A.E., H ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Οι Πισίνες Κρήτης, Τα Σ/Μ ΣΥΝ.ΚΑ, το βιβλιοπωλείο Librairie, το ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου, η ΣΥ.ΦΑ.Χ, ΣΚΟΡΔΥΛΑΚΗΣ Α.Ε., ο σύλλογος Ξενοδόχων και νοικιαζόμενων δωματίων Παλαιόχωρας και ο Εμπορικός σύλλογος Παλαιόχωρας και τέλος τον Κυριακάκη και το ΦΩΤΟΠΟΛΙΣ που για άλλη μια φορά έδειξε το πόσο κοντά είναι και στηρίζει τον σύλλογό του.

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook