Πέντε νεκροί στους δρόμους μέσα σε δύο μέρες

Εκρηκτική είναι η ατμόσφαιρα στη Βενεζουέλα όπου οι διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν, με φόντο τις εκλογές της Κυριακής για τη νέα συνταγματική εθνοσυνέλευση, το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για μαζική διαδήλωση σήμερα αλλά κι ακόμα έναν άνθρωπο που έπεσε νεκρός στη χώρα ενώ διαδήλωνε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Νέστωρ Ρεβερόλ, οι διαδηλώσεις, που μπορεί να «διαταράξουν ή να επηρεάσουν» τις εκλογές της Κυριακής για τη νέα συνταγματική εθνοσυνέλευση, απαγορεύτηκαν και όσοι παραβιάσουν την απαγόρευση κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης από πέντε έως δέκα χρόνια.

Η αντιπολίτευση θεωρεί την απαγόρευση αυτή ένα βήμα πιο κοντά στην εγκαθίδρυση δικτατορίας την ώρα που οι νεκροί φτάνουν μέσα σε δύο μέρες τους πέντε. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη γειτονιά Ελ Παραΐσο του Καράκας χθες, ένας 49χρονος άνδρας και ένας έφηβος 16 ετών. Την Τετάρτη είχαν σκοτωθεί δύο άνδρες 23 και 30 ετών αντίστοιχα σε συγκρούσεις στη δυτική πολιτεία Μερίδα, και ένας 16χρονος στην φτωχική συνοικία του Καράκας, φέρνοντας τον τελικό απολογισμό νεκρών τις τελευταίες δύο μέρες σε 5. Πέντε επίσης ήταν και οι νεκροί σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας την περασμένη εβδομάδα.

Η κατάσταση έχει χειροτερέψει τόσο που οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή στις οικογένειες του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Καράκας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Εξουσιοδότησε δε το προσωπικό του επίσης να φύγει από τη χώρα, αν το θέλει.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κάλεσε την αντιπολίτευση να «εγκαταλείψει τον δρόμο προς την εξέγερση» και δήλωσε έτοιμος να αρχίσει διάλογο τις επόμενες ώρες.

Το BBC εκτιμά πάντως πως η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι πια τόσο μεγάλη που ίσως είναι πολύ αργά για να γίνουν διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook