Ελεύθερος αφέθηκε τελικά, μετά από μια μόλις νύχτα στη φυλακή, ο Ανα Χαζάρε, ο διάσημος ινδός ακτιβιστής ενάντια στη διαφθορά που πολλοί αποκαλούν ήδη «νέο Μαχάτμα Γκάντι» – όχι μόνο λόγω της «κοψιάς» του που φέρνει προς τη «Μεγάλη Ψυχή», αλλά και λόγω της επιμονής του στην πρακτική της παθητικής αντίστασης και της ειρηνικής διεκδίκησης των πολιτικών αιτημάτων.

Οι οπαδοί τους πάντως δεν είναι και τόσο ειρηνικοί: οι αρχές της χώρας απελευθέρωσαν τον Χαζάρε, φοβούμενες μήπως βγουν εκτός ελέγχου οι αυθόρμητες πορείες που ξέσπασαν χθες σε διάφορες πόλεις της Ινδίας. Λίγη ώρα μετά τη σύλληψη του στην πρωτεύουσα Δελχί οι διαδηλωτές έσπασαν τα οδοφράγματα που είχε στήσει η αστυνομία σε διάφορους δρόμους και άλλοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Χαζάρε.

Ο 74χρονος ακτιβιστής, πρώην στρατιωτικός, συνελήφθη κι οδηγήθηκε στις φυλακές Τιχάρ, επειδή θέλησε να πραγματοποιήσει «απεργία πείνας μέχρι θανάτου», προκειμένου να υποχρεώσει τους βουλευτές να προωθήσουν έναν αυστηρότερο νόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Μαζί του αφέθηκαν ελεύθεροι και οι περίπου 1.500 οπαδοί του Χαζάρε που είχαν συλληφθεί και οι οποίοι αψήφησαν την απαγόρευση των κινητοποιήσεών τους.

«Ο δεύτερος αγώνας για την απελευθέρωση έχει ξεκινήσει. Αυτός είναι ένας αγώνας για αλλαγή. Οι διαδηλώσεις δεν πρέπει να σταματήσουν», είπε σε ηχογραφημένο μήνυμά του ο ακτιβιστής, ο οποίος κατηγορήθηκε για «αντιδημοκρατική συμπεριφορά» απ\’ τον ινδό πρωθυπουργό Μανμόχαν Σινγκ.

«Ο δρόμος που [ο Χαζάρε] επέλεξε για να ασκήσει πίεση προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο από το κοινοβούλιο είναι εντελώς εσφαλμένος και έχει σοβαρές συνέπειες για τη δημοκρατία μας», τόνισε ο κ. Σινγκ, καταλήγοντας πως «εκείνοι που πιστεύουν ότι η δική τους φωνή και μόνο αντιπροσωπεύει τη θέληση 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, θα πρέπει να έχουν και την αντίστοιχη θέση, αλλιώς να αφήσουν του εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού στο κοινοβούλιο να κάνουν τη δουλειά για την οποία έχουν εκλεγεί».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook