Μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012, και την απόφαση για το ποιος από τους δύο θα θέσει υποψηφιότητα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέδειξαν την ενότητά τους με μία εκδρομή... για ψάρεμα στον ποταμό Βόλγα.

Οι εικόνες που μετέδωσε την Τετάρτη η ρωσική τηλεόραση για την έξοδο αυτή των δύο ηγετών, με παρόμοια ρούχα και τα ίδια γυαλιά ηλίου, δείχνουν ότι θέλουν να αποκλείσουν οποιαδήποτε αντιπαλότητα μεταξύ τους.

Έπειτα, η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες των δυο ανδρών με τη χακί στολή του δύτη να βουτούν στα θολά νερά του Βόλγα στη διάρκεια της εκδρομής στο Αστραχάν, 1.280 χλμ. νότια της Μόσχας.

Ο Μεντβέντεφ και ο Πούτιν «με οικειότητα συνομιλούσαν με ανθρώπους που έκαναν καταδύσεις στο Βόλγα, ενώ τραβούσαν φωτογραφίες χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Οι δύο ηγέτες δεν έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους για τις προεδρικές εκλογές. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται συχνά σε φήμες για εντάσεις μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού, οι οποίοι συστηματικά διαψεύδουν τις πληροφορίες αυτές.

Κατά πολλούς παρατηρητές, ο Ρώσος πρωθυπουργός θα παραμείνει ο ισχυρός άνδρας της χώρας, ανεξάρτητα από την ταυτότητα του προέδρου, ενώ η αβεβαιότητα ενόψει των προεδρικών εκλογών είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού που εύστοχα έχει ενορχηστρώσει η εξουσία.

Ο Πούτιν, πρόεδρος από το 2000 έως το 2008, ανέδειξε τον Μεντβέντεφ στο Κρεμλίνο, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούσε να διεκδικήσει μια τρίτη συνεχή θητεία. Θεωρητικά, μπορεί στο εξής να επιστρέψει στο Κρεμλίνο.