Στα 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται η ετήσια απώλεια δημοσίων εσόδων από το λαθρεμπόριο καυσίμων, ενώ αν συμπεριληφθούν η νοθεία και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, τότε το ποσό αυτό εκτινάσσεται στα 2 δισ. ευρώ.

Αυτά προκύπτουν από τους υπολογισμούς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Ecocity.

Η ΠΟΠΕΚ, όπως δημοσιεύει η imerisia.gr, τάσσεται υπέρ των μέτρων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, αν και ζητά τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από την εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του ντίζελ κίνησης, να διατεθούν για την επιδότηση κοινωνικών ομάδων μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, ώστε να αγοράζουν φθηνότερα το πετρέλαιο.

Συμφωνούν
Πιο συγκεκριμένα, οι πρατηριούχοι δηλώνουν «σύμφωνοι» στην εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης: «Η εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων είναι βασικό αίτημα του κλάδου τα τελευταία 10 χρόνια γιατί θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην παράνομη διακίνηση καυσίμων, από την οποία η απώλεια των δημοσίων εσόδων ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως», τονίζει η Ομοσπονδία, εκτιμώντας ταυτόχρονα και τη «μαύρη» τρύπα στα δημοσιονομικά.

Επίσης δε διαφωνεί με την εξίσωση των ΕΦΚ στους δύο τύπους πετρελαίου γιατί, όπως εξηγεί, «αφαιρεί το κίνητρο της λαθρεμπορίας σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης. Διαφωνούμε όμως αν η απόφαση αυτή εφαρμοσθεί επί «δικαίων και αδίκων», προσθέτει και προτείνει: «Εφόσον η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εξίσωση του ΕΦΚ, έστω και σταδιακά μέχρι το 2013, για τον έλεγχο και την πάταξη της λαθρεμπορίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, πρέπει να φροντίσει άμεσα μέρος των εσόδων που θα εισπράξει από την πάταξη της λαθρεμπορίας, να τα διαθέσει για την επιδότηση κοινωνικών ομάδων μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων». Μάλιστα η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι τα κριτήρια θα πρέπει να είναι εισοδηματικά και κλιματολογικά ? γεωγραφικά.

Την ίδια στιγμή και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Ecocity, με επιστολές της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, κάνει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων. Σύμφωνα με την «Ecocity» η απώλεια εσόδων συμπεριλαμβανομένων και των επιπτώσεων στην υγεία και το περιβάλλον, ανέρχεται κάθε χρόνο στα 2 δισ. ευρώ.

Οι προτάσεις της είναι η δημιουργία μητρώου δεξαμενών καυσίμων, βυτιοφόρων και σλεπιών (φορτηγίδες περισυλλογής λυμάτων). Επίσης, ζητά ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τον έλεγχο των μέσων μεταφοράς καυσίμων και τη δημιουργία κέντρων ελέγχου σε κάθε εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών, ώστε να παρακολουθεί το στόλο της και να έχει την ευθύνη διανομής σωστού προϊόντος. Ακόμη, στην πρόταση περιλαμβάνεται το ηλεκτρονικό σύστημα ροής καυσίμου (δακτυλίδι) και ο ηλεκτρονικός έλεγχος δρομολογίων, όπου σε περίπτωση στάσης σε σημεία που δεν είναι καταγεγραμμένη δεξαμενή να είναι άμεσος και εύκολος ο εντοπισμός ώστε να υπάρχει επέμβαση.

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook