Την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017 στις 20.00

Ο πολιτιστικός σύλλογος “Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό” έχει την χαρά να φιλοξενήσει τον αρχιτέκτονα, ιστορικό αρχιτεκτονικής και ιστορικό τέχνης Κωστή Καζαμιάκη την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017 στις 20.00 σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανοιχτή ομιλία του, στον χώρο της “Σχολής Σχέσεων”, Γκάλι 8, κάθετο της Χρυσοστόμου στο ύψος του ΓΚΛΟΡΙΑ, στο Ηράκλειο 
με θέμα:

“ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ  ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ”

Ο 5ος αι. π. Χ.( ή Χρυσός αιών ή  αιών του Περικλέους) μαζί με τον 4ο αι. π. Χ. αποτελούν την κλασσική ελληνική εποχή.
Οι Έλληνες νίκησαν την ισχυρότερη δύναμη εκείνης της εποχής, τους Πέρσες. Ακολούθησαν ραγδαίες εξελίξεις και πρόοδοι σε όλους τους τομείς ώστε, μέσα σε λίγες δεκαετίες, να γεννηθεί, να αναπτυχθεί και να κορυφωθεί ένας μοναδικός για την ανθρωπότητα πολιτισμός.
 Ο πολιτισμός αυτός επηρέασε με θετικό και δημιουργικό τρόπο ολόκληρη την ανθρωπότητα μέχρι σήμερα.
Δεν θα ήταν υπερβολή να συγκριθεί η «γέννηση» αυτή,  του πολιτισμού και των τεχνών, του θεάτρου, των επιστημών, του αθλητισμού, της δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας, της τεχνολογίας,.. με  τη «γέννηση» του Σύμπαντος, το bing-bang..
Μετά την θετική έκβαση στους Μηδικούς πολέμους πήρε σάρκα και οστά ένα ιδεώδες, ένα όνειρο του σκεπτόμενου ανθρώπου έγινε πράξη. Για πρώτη φορά στον κόσμο,  δομήθηκε το ιδεώδες της πλήρους δημοκρατίας.


Αν ανατρέξουμε σε γραπτά της εποχής αυτής( Επιτάφιος Περικλέους,  Θουκυδίδης, Αισχύλος, Σοφοκλής, επιγραφικές μαρτυρίες,..) θα διαπιστώσουμε την υπερβολική περηφάνια των Αθηναίων για τις κατακτήσεις και τις προόδους στην ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την τέχνη,..

Στις εικαστικές τέχνες η δημοκρατία και η ελευθερία συνέβαλαν ώστε σε λίγα χρόνια να κατακτηθούν οι εκφραστικοί τρόποι που επέτρεπαν την απόδοση της μορφής με ενάργεια, απόλυτη σαφήνεια και ελευθερία. Αφετηρία για τους καλλιτέχνες υπήρξε η ανθρώπινη μορφή, τα ανθρώπινα μέτρα και σκοπός τους να αποδώσουν το ωραίον μια ιδεώδη κατάσταση. Δημιούργησαν έργα κλασικά με πνευματικό κάλλος, υποδείγματα θαυμασμού και σπουδών σ` όλες τις εποχές  . Η γλυπτική με μέγιστες πλαστικές αρετές,  η ζωγραφική με έργα μοναδικής καλλιτεχνικής ευαισθησίας και  η αγγειογραφία κατακτούν τις πιο ψηλές κορυφές της τέχνης.

Η αρχιτεκτονική( μητέρα των τεχνών) έφτασε σε τέτοια τελειότητα που τα απρόσιτα όρια της αποτελούν μέχρι σήμερα αντικείμενο θαυμασμού, μελέτης και σπουδών για όλους τους αρχιτέκτονες. Δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο όπως η  εξάπλωση και επίδραση της αρχιτεκτονικής των κλασικών μνημείων  στην ελληνιστική, ελληνορωμαϊκή εποχή και ακολούθως παντού στον κόσμο. Μέχρι και τον εικοστό αι. τα μνημεία της κλασικής εποχής θα παραμείνουν αμετακίνητα πρότυπα για κάθε μεγάλη αρχιτεκτονική δημιουργία. 

Οι αρχιτέκτονες  και γενικά οι καλλιτέχνες της κλασικής εποχής ήταν παιδιά της Δημοκρατίας, έζησαν μια άρτια κοινωνικά ζωή, απέκτησαν παιδεία η οποία ήταν προσανατολισμένη στον άνθρωπο και την αρετή του. Αυτά όλα υπήρξαν οι προϋποθέσεις για τη σύλληψη και πραγματοποίηση των μοναδικών έργων που το πνευματικό τους περιεχόμενο ήταν διάχυτο μέσα σε μια γενικότερη άνθηση πολιτισμού. 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

-Η Δημοκρατία αυτή ήταν η πρώτη στην πολιτική ιστορία των ανθρώπων, η πρώτη Δημοκρατία στον κόσμο.
-Όλες οι εξουσίες πηγάζουν άμεσα ή έμμεσα από τους πολίτες. – Οι άνθρωποι ζούσαν με ελευθερία και αξιοπρέπεια, καθώς η ζωή, αλλά κυρίως ο βίος τους,  περνούσε μέσα σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη πόλη.
-Ο άνθρωπος πήρε θέση στο κέντρο του παντός. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας επαναστατικής  κοσμοθεωρίας που είχε βρει γόνιμο έδαφος στην αρχαία Ελλάδα και κατά τον πέμπτο αι π. Χ. είχε πλέον ωριμάσει ώστε να γίνει πράξη.
-Η σκέψη και ο στοχασμός των ανθρώπων απελευθερώθηκαν και «πέταξαν» προς όλες τις κατευθύνσεις. Στην απελευθέρωση  της σκέψης συνέβαλε αποφασιστικά η ελευθερία, η δημοκρατία, η τέχνη, η λογική, ο φιλοσοφικός στοχασμός των λεγόμενων προσωκρατικών φιλοσόφων, η κατανόηση και ερμηνεία των δυνάμεων της φύσεως, η προσέγγιση με θάρρος στο δέος του αγνώστου,..
-Η ύπαρξη ισχυρών πολιτικών ανδρών, με ικανότερο τον Περικλή. Η ίδια όμως η δημοκρατική διακυβέρνηση έπλασε αποφασιστικούς, τίμιους και δίκαιους πολιτικούς άνδρες.
– Η έννοια της ισορροπίας, ανάμεσα σε αντίθετες καταστάσεις, πρυτανεύει  αποτρέποντας κάθε υπερβολή στη ζωή, στη σκέψη, στις τέχνες.

Κ.Ν.ΚΑΖΑΜΙΑΚΗΣ Αρχιτέκτων, Ιστορικός Αρχιτεκτονικής, Ιστορικός Τέχνης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook