Στο οροπέδιο Ασκύφου στα Σφακιά -εκεί που η φυσική ομορφιά συναντιέται με την άγρια φύση- το προσεχές Σάββατο, διοργανώνεται το πανηγύρι του Αγίου Μανουήλ, ένα γνήσιο κρητικό παραδοσιακό γλέντι που δίνει την ευκαιρία σε ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες να γνωρίσουν την αυθεντική κρητική φιλοξενία και παράλληλα να θαυμάσουν την επιβλητικότητα του γραφικού τόπου.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συλλόγου ´Τ’ Ασκύφου´ που διοργανώνει την εκδήλωση, κ. Νεκτάριος Τσιτσιρίδης

´φέτος, είναι η πρώτη χρονιά, μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα απουσίας, που γίνεται πάλι το πανηγύρι. Τιμούμε έτσι και πάλι τη μνήμη του Σφακιανού Αγίου Μανουήλ.

Καλούμε όλους να παρευρεθούν στην εκδήλωση που θα γίνει στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Ασκύφου με ένα πλούσιο κρητικό γλέντι.

H εκδήλωση

Η εκδήλωση περιλαμβάνει κρητική μουσική από τον Ανδρέα Μανωλαράκη και το συγκρότημά του, χορό και πλούσιο παραδοσιακό τραπέζι με τοπικά προϊόντα.

Το πανηγύρι είναι μια ευκαιρία να μην ξεχνούμε την παράδοση και ένας τρόπος να έρχονται πιο κοντά σε αυτήν οι νέοι, παρατηρεί ο κ. Τσιτσιρίδης.

Η μνήμη του Αγίου Μανουήλ εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου, ωστόσο λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα Ασκύφου εκείνο την περίοδο, το πανηγύρι για το Σφακιανό Άγιο καθιερώθηκε το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Ο Αγιος Μανουήλ από τα Σφακιά

Ο νεομάρτυρας αυτός γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης, από γονείς ευσεβείς. Σε μικρή ηλικία αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους, με τη βία εξισλαμίστηκε και στη συνέχεια παρέμεινε στην υπηρεσία τους. Βρήκε όμως την ευκαιρία και δραπέτευσε από το σπίτι των κυρίων του και πήγε στη Μύκονο, όπου εξομολογήθηκε και ζούσε με χριστιανοπρέπεια.

Εκεί παντρεύτηκε και απέκτησε έξι παιδιά. Επειδή όμως η σύζυγός του πρόδωσε τη συζυγική της τιμή, μετακόμισε αυτός με τα έξι παιδιά του σε άλλο σπίτι χωρίς να τη διαπομπεύσει.

Αλλ’ ο αδελφός της άπιστης συζύγου του, που υπηρετούσε στον τουρκικό στόλο, κατήγγειλε τον Μανουήλ στον Τούρκο πλοίαρχο ότι, ενώ είχε γίνει μουσουλμάνος επανήλθε στη χριστιανική θρησκεία.

Όταν συνελήφθη από τον Τούρκο πλοίαρχο, ο Μανουήλ με θάρρος ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό. Μετά από πολλά βασανιστήρια, παραδόθηκε στον Τούρκο ναύαρχο Κουτζούκ, που βρισκόταν στη Χίο. Αυτός τον ανέκρινε και εξέδωσε θανατική απόφαση.

Οπότε οι υπηρέτες του ναυάρχου, πήραν τον Μανουήλ και τον οδήγησαν στον τόπο της εκτέλεσης, που ονομαζόταν Παλαιά Βρύση. Και ενώ ο μάρτυρας έσκυψε το κεφάλι του, ο δήμιος, που είχε ορισθεί να τον εκτελέσει, δείλιασε, πέταξε το σπαθί και απομακρύνθηκε. Τότε άρπαξε το σπαθί κάποιος υπαξιωματικός, ο οποίος αφού δεν μπόρεσε μετά από πολλά κτυπήματα στον λαιμό του μάρτυρα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook