Άλλοι δύο ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, εκ των οποίων ο ένας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με εγκεφαλίτιδα

Μια ηλικιωμένη γυναίκα από την Αργολίδα κατέληξε από εγκεφαλίτιδα, που της δημιούργησε ο ιός του Δυτικού Νείλου, όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του έκθεση. Ο ιός μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος από μολυσμένα κουνούπια.

Εν τω μεταξύ, άλλοι δύο ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, εκ των οποίων ο ένας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με εγκεφαλίτιδα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλα τα κρούσματα έχουν εμφανιστεί στο νομό Αργολίδας μέχρι σήμερα, ωστόσο σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και σε άλλες περιοχές. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν πως αναμένονται κρούσματα λοίμωξης στην ίδια περιοχή όπου ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει έντονη κυκλοφορία, ενώ δεν αποκλείουν την εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλη γεωγραφική περιοχή. Θεωρούν ωστόσο ως θετικό το γεγονός, ότι υπάρχει επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας διότι διασφαλίζεται η έγκαιρη διάγνωση άρα και αντιμετώπιση των σοβαρών κρουσμάτων.

Συνολικά, μέχρι και σήμερα σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, 12 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν νοσήσει. Οι 8 εμφάνισαν βαριά συμπτώματα, από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση. Οι 4 εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα που παραπέμπουν σε εκείνα της γρίπης ή άλλης ίωσης και χωρίς να πληγεί το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τι συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Τα μέτρα ατομικής προστασίας που συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι τα εξής:
Η ατομική προστασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν ότι υπάρχουν 11 κανόνες, τους οποίους πρέπει να ακολουθούν όλοι το επόμενο διάστημα:
– Ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα
– Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα
– Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης)
– Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού
– Χρήση κουνουπιέρας, ειδικά για βρέφη και έγκυες γυναίκες
– Χρήση εντομοκτόνων αέρος, σύμφωνα με τις οδηγίες των συσκευασιών τους
– Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών που απομακρύνουν τα κουνούπια
– Τοποθέτηση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια
– Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια
– Πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες
– Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από όλες τις πιθανές εστίες, πχ γλάστρες, βάζα, υδρορροές κλπ καθώς σε αυτά τα σημεία συνήθως αφήνουν τα αυγά τους τα κουνούπια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook