Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο της Μαδρίτης για να προασπιστούν το λαϊκό κράτος και να διαμαρτυρηθούν για τη διοργάνωση των Παγκόσμιων Ημερών Νεολαίας και την επίσκεψη του πάπα Βενέδικτου στην Ισπανία, που ξεκινά σήμερα, Πέμπτη.

«Από τους φόρους μου, ούτε μια δεκάρα για τον Πάπα. Λαϊκό κράτος», έγραφε το πανώ που κρατούσαν οι διαδηλωτές οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα περίπου 140 οργανώσεων της αριστεράς, ομοφυλοφίλων, προοδευτικών χριστιανών ή για την προάσπιση του λαϊκού κράτους.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας φώναζαν συνθήματα ή κρατούσαν πινακίδες με φράσεις όπως «Ναι στο θεό, όχι στην Εκκλησία», «Η νεολαία αυτή δεν είναι εκείνη του Πάπα», «Σταματήστε το σεξισμό και την ομοφοβία», «Όχι με τους φόρους μου» και «Απαιτούμε λαϊκό κράτος, η ελευθερία της συνείδησης είναι δικαίωμα».

Μέλη του κινήματος των «αγανακτισμένων», που διαμαρτύρονταν μέχρι πρόσφατα στο κέντρο της Μαδρίτης για τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, συμμετείχαν επίσης στη διαδήλωση κρατώντας δύο τεράστιες φωτογραφίες του Πάπα και του Γάλλου συγγραφέα Στεφάν Εσέλ, του συγγραφέα του μανιφέστου «Αγανακτήστε!\”

«Τους παρέχουμε βοήθεια που δεν δίνουμε σε κανέναν άλλο απλώς και μόνο επειδή είναι πιστοί, ανοίγουμε τα δημόσια σχολεία και τους αθλητικούς χώρους, τους κάνουμε έκπτωση στην τιμή του εισιτηρίου του μετρό», σχολίασε μια νεαρή φοιτήτρια αναφερόμενη στους συμμετέχοντες στις Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας (JMJ). «Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει αλλά όταν έρχεται ο ηγέτης τους, να πληρώνουν», πρόσθεσε.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κυρίως για το κόστος της ασφάλειας των JMJ (έχουν κινητοποιηθεί περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί) και για το γεγονός ότι έχουν τεθεί στη διάθεση των προσκυνητών σχολεία και δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι οργανωτές των JMJ υποστηρίζουν ότι η εκδήλωση, συνολικού κόστους 50,5 εκατομμυρίων ευρώ, είναι αυτοχρηματοδοτούμενη μέσω δωρεών από εταιρείες και των συνεισφορών που κάνουν οι ίδιοι οι προσκυνητές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook