Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο δράστης των δύο πολύνεκρων επιθέσεων της 22ας Ιουλίου στη Νορβηγία, είχε ετοιμάσει άλλη μία βόμβα βάρους άνω του ενός τόνου, μεγαλύτερη δηλαδή από εκείνη που είχε ανατίναξει στο κέντρο του Όσλο, μετέδωσε χθες το βράδυ η δημόσια νορβηγική τηλεόραση NRK.

Σύμφωνα με το κανάλι, που επικαλείται ανώνυμες στρατιωτικές πηγές, η βόμβα εντοπίστηκε σε ένα αγρόκτημα που νοίκιαζε ο Μπράιβικ σε απόσταση περίπου 140 χιλιομέτρων βορείως του Όσλο. Ήταν έτοιμη για χρήση και ζύγιζε 1-1,5 τόνους.

Συγκριτικά, εκείνη που είχε χρησιμοποιήσει για να παγιδεύσει ένα φορτηγάκι και να το ανατινάξει στις 22 Ιουλίου, ήταν βάρους περίπου 950 κιλών, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή.

Από τις 27 Ιουλίου η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι εντόπισε και κατέστρεψε εκρηκτικά στο απομονωμένο αγρόκτημα. Δεν είχε διευκρινίσει όμως την ποσότητά τους.

Ο Μπρέιβικ είχε νοικιάσει το αγρόκτημα πριν από αρκετές εβδομάδες, με την πρόφαση ότι θα καλλιεργούσε λαχανικά ούτως ώστε να μπορέσει να αγοράσει μεγάλες ποσότητες χημικών λιπασμάτων χωρίς να κινήσει υποψίες.

Ενώπιον δικαστηρίου την Παρασκευή

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, δράστης της διπλής επίθεσης της 22ας Ιουλίου στο Όσλο και το νησί Οτόγια, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή ενώπιον δικαστηρίου της νορβηγικής πρωτεύουσας κεκλεισμένων των θυρών, ενώ δεν θα του επιτραπεί να φορά φράκο, όπως ήθελε, όπως ανακοίνωσε χθες ο δικαστής.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο 32χρονος Μπρέιβικ θα παρουσιαστεί την Παρασκευή ενώπιον του δικαστηρίου για δεύτερη φορά από τη σύλληψή του ενόψει της παράτασης της κράτησής του σε απόλυτη απομόνωση, έπειτα από μία πρώτη περίοδο τεσσάρων εβδομάδων. Όπως και στην πρώτη του παρουσία στο δικαστήριο στις 25 Ιουλίου η κατηγορούσα αρχή ζήτησε η ακρόαση να γίνει κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε πιθανή επικοινωνία του Μπρέιβικ με άλλους «πυρήνες», στην ύπαρξη των οποίων είχε αναφερθεί ο ίδιος.

«Το δικαστήριο βασίζεται στην αρχή ότι η αστυνομία δεν έχει απαντήσει οριστικά στο ερώτημα αν ο ύποπτος είχε συνεργούς στις δύο επιθέσεις», υπογράμμισε ο δικαστής για να δικαιολογήσει την απόφασή του να μην επιτραπεί η είσοδος ούτε σε κοινό ούτε στους δημοσιογράφους.

Από τη σύλληψή του ο Μπρέιβικ έχει επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να κάνει γνωστό το μήνυμά του.

Στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του δικαστηρίου τον Ιούλιο είχε ζητήσει να φορά «στολή», ενώ τώρα ζήτησε να του επιτραπεί να φορέσει ένα είδος φράκου.

Ο δικηγόρος του εξήγησε ότι ο Μπρέιβικ επιθυμεί με αυτό τον τρόπο να δείξει τον σεβασμό του στη δικαστική διαδικασία επισημαίνοντας ότι «το φράκο είναι μία από τις πιο επίσημες ενδυμασίες για τους άνδρες».

«Με δεδομένη τη σοβαρότητα της υπόθεσης αυτή η ενδυμασία μπορεί να είναι ενοχλητική, προσβλητική ή προκλητική», εκτίμησε από την πλευρά του ο δικαστής.

«Μία κανονική ενδυμασία αρκεί για να δείξει ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook