Τέσσερις μήνες απομένουν για να σωθεί ένας από τους τελευταίους παράδεισους στη Γη. Η προθεσμία είναι μέχρι τον Δεκέμβριο, λέει ο Αλμπέρτο Ακόστα, πρώην υπουργός Πετρελαίων του Ισημερινού και νυν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κίτο. Αν ως τότε έχει καταβληθεί στον Ισημερινό μια προκαταβολή 100 εκατομμυρίων δολαρίων, τότε το παρθένο δάσος και οι αυτόχθονες φυλές του Γιασουνί θα επιβιώσουν. Αν όχι, μια κινεζική εταιρεία θα εισβάλει στην περιοχή και θα αρχίσει την καταστροφή του εθνικού πάρκου.

Το δίλημμα, όπως αναφέρουν Τα Νέα, τέθηκε πριν από πέντε χρόνια, όταν βρέθηκε ένα πετρελαϊκό κοίτασμα σχεδόν ενός εκατομμυρίου βαρελιών στο υπέδαφος του εθνικού πάρκου Γιασουνί, κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία. Αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας και αξίζει τουλάχιστον 7-10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ομως το Γιασουνί είναι ένα από τα τελευταία μέρη του πλανήτη όπου η περιβαλλοντική ισορροπία δεν έχει ως τώρα διαταραχθεί. Εκεί βρίσκονται οι Ταγκαέρι και οι Ταρομενάνε, δύο από τις τελευταίες φυλές που ζουν εντελώς απομονωμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και περισσότερα είδη φυτών, ζώων και εντόμων ανά εκτάριο από ό,τι οπουδήποτε αλλού στη Γη. Η εξόρυξη του πετρελαίου θα απελευθέρωνε 400 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα και θα κατέστρεφε την παρθένα περιοχή.

Ο Ακόστα, ένας σπουδασμένος στην Ευρώπη οικονομολόγος, ο οποίος έχει θητεύσει στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Ισημερινού και είναι φίλος του προέδρου Ραφαέλ Κορέα, ήταν τότε υπουργός Πετρελαίων και του ανατέθηκε να λύσει το πρόβλημα. «Το πετρέλαιο είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα όπως ο Ισημερινός», λέει σήμερα. «Ομως η πραγματικότητα είναι πως το πετρέλαιο δεν έφερε ανάπτυξη. Μας έφερε απέραντη ρύπανση και περιβαλλοντική καταστροφή. Το πετρέλαιο δεν έλυσε τα προβλήματα του Ισημερινού».

\"http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/Yasuni.jpg\"

Ετσι, με εισήγηση του Ακόστα και του υπουργείου του, για πρώτη φορά στην Ιστορία μια χώρα ανακοίνωσε πως αποδέχεται μια δεσμευτική συμφωνία για να μην εξορύξει ορυκτά καύσιμα αν οι πλούσιες χώρες δώσουν στον φτωχό Ισημερινό το ήμισυ της αξίας του κοιτάσματος (περίπου 3,6 δισ. δολάρια). «Είπαμε στον κόσμο πως θα αφήσουμε το πετρέλαιο στο έδαφος και θα σώσουμε το δάσος και τις φυλές του αν εσείς, ο κόσμος, συμβάλετε οικονομικά», λέει ο Ακόστα.

Η σκέψη του ήταν μια έξυπνη απάντηση στο οικονομικό φαινόμενο που αποκαλείται «κατάρα του πετρελαίου» και θέλει τις αναπτυσσόμενες χώρες που βρίσκουν πετρέλαιο να παραμένουν φτωχές (όπως οι Νιγηρία, Σουδάν, Ισημερινή Γουινέα, Γκαμπόν, Αγκόλα, Βενεζουέλα).

Ο πρόεδρος Κορέα, οργανώσεις αυτοχθόνων, πολλά κοινωνικά κινήματα και το 90% των πολιτών του Ισημερινού τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του σχεδίου. Μέχρι στιγμής η Χιλή και το Περού έχουν δωρίσει συμβολικά ποσά, η Ισπανία έχει δώσει ένα εκατομμύριο ευρώ και η Ιταλία έχει παραιτηθεί από χρέος του Ισημερινού, ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ. Εχουν συγκεντρωθεί γύρω στα 40 εκατομμύρια και η προθεσμία του Δεκεμβρίου πλησιάζει…


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook