Μία εξέταση αίματος θα είναι αρκετή στο σύντομο μέλλον για διαγνωστεί εάν κάποιος εμφανίζει καρκίνο του προστάτη ή μία απλή καλοήθεια, καθώς οι επιστήμονες έριξαν για πρώτη φορά φως σε μία βασική και κρίσιμη διαφορά που διαχωρίζει τους δύο όγκους. Η ανακάλυψη θα δώσει ώθηση και στη δημιουργία φαρμάκων που προλαμβάνουν τη νόσο.

Οι επιστήμονες εστίασαν την έρευνά τους στην ανάλυση τριών γονιδίων (του PHLPP1, του PTEN και του p53), τα οποία διαδραματίζουν ρόλο στη δημιουργία του όγκου, αλλά και στην ιδιότητά του να δημιουργεί μεταστάσεις καθώς εξαπλώνεται σε άλλα όργανα.

Τα γονίδια PHLPP1 λειτουργούν σε συνεργασία με τα PTEN και μάλιστα φυσιολογικά έχουν αντικαρκινική δράση, που σημαίνει πως εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων. Οταν όμως και τα δύο έχουν υποστεί μετάλλαξη, το αποτέλεσμα καταλήγει στη δημιουργία καρκίνου. Το τρίτο γονίδιο που έχει επίσης αντικαρκινική δράση, όταν μεταλλαχθεί συχνά προκαλεί κακοήθεια που τελικά θα δώσει μεταστάσεις.

Στην περίπτωση που αναπτυχθεί, η εξέταση θα μπορεί να εντοπίσει τα τρία συγκεκριμένα γονίδια και σε ποια φάση βρίσκονται και θα αποτελέσει τον πιο αξιόπιστο τρόπο ελέγχου για την ύπαρξη όγκου, το είδος του, αλλά και την επιθετικότητά του, σημειώνουν οι ειδικοί στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cancer Cell».