Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν τόνισε για άλλη μία φορά ότι είναι αδύνατον να αποκατασταθούν οι σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ εάν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν ζητήσει επίσημα συγγνώμη και δεν καταβάλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των εννέα Τούρκων οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή των ειδικών δυνάμεων στο πλοίο Mavi Marmara το 2010.

Όπως υπογράμμισε, «δεν υπάρχει περίπτωση να υπαναχωρήσουμε. Εάν το Ισραήλ δεν ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία, δεν προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων και δεν άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, η εξομάλυνση των σχέσεων είναι αδύνατη».

Νωρίτερα, ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα εμμείνει στην άρνησή της να ζητήσει συγγνώμη.

Η απόφαση, την οποία σύμφωνα με τον αξιωματούχο μετέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ελήφθη μερικές ημέρες πριν δημοσιοποιηθεί έκθεση με τα ευρήματα έρευνας του ΟΗΕ για την κατάληψη του τουρκικού πλοίου πέρυσι, που αναμένεται περί την 20ή Αυγούστου.

Ο Νετανιάχου είχε εκφράσει σε προσωπικό επίπεδο λύπη για τους θανάτους των Τούρκων, ένας εκ των οποίων είχε διπλή υπηκοότητα (τουρκική και αμερικανική), όμως η Τουρκία ζήτησε να υπάρξει επίσημη συγγνώμη και καταβολή αποζημιώσεων

Το Ισραήλ απέρριψε το τουρκικό αίτημα διότι θεώρησε πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν ισοδύναμη με το να θεωρηθεί εγκληματική μια επιχείρηση που θεωρεί ότι εντάσσεται στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, παρότι εξελίχθηκε σε διεθνή ύδατα.

Ο Κερτ Χόγερ, εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θέλει το Ισραήλ και η Τουρκία «να αναζητήσουν ευκαιρίες να ξεπεράσουν τις εντάσεις στις διμερείς τους σχέσεις», αλλά απέφυγε να σχολιάσει τη συζήτηση που σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο είχαν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και η υπουργός Κλίντον.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook