Πιλότοι της Ρωσίας και των ΗΠΑ θα λάβουν μέρος στις πρώτες κοινές αεροπορικές ασκήσεις που θα πραγματοποιήσουν οι δύο χώρες στην ιστορία τους, δήλωσε ανώτερος ρώσος αξιωματούχος την Τετάρτη.

Πιλότοι μαχητικών και αεροσκάφη θα λάβουν μέρος σε ασκήσεις σε πεδία εκπαίδευσης στη Ρωσία το 2012 και ρωσικές πτέρυγες μάχης θα συμμετάσχουν σε παρόμοιες ασκήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2013, δήλωσε ο πτέραρχος Αλεξάντρ Ζέλιν, επικεφαλής του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Ρωσίας.

Οι ρώσοι πιλότοι στην διάρκεια των ασκήσεων στις ΗΠΑ θα επιχειρήσουν με κορυφαία ρωσικά αεροσκάφη, είτε τύπου MiG-29 ή Su-35, πρόσθεσε.

Τα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας των δύο χωρών συναντώνται σποραδικά, συνήθως σε αναχαιτίσεις τύπου ψυχρού πολέμου κοντά στην Αλάσκα και πάνω από το Βόρειο Ειρηνικό.

Στρατιωτικοί πιλότοι από τη Ρωσία και το NATO συμμετείχαν στις αρχές Ιουνίου σε μια άσκηση το σενάριο της οποίας προέβλεπε τον εντοπισμό, την αναχαίτιση και τον εξαναγκασμό ενός αεροσκάφους στο οποίο, πάντα κατά το σενάριο, είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία και πετούσε κατά μήκος του εναέριου χώρου και των δύο πλευρών.

Ήταν η πρώτη άσκηση στην οποία συμμετείχαν ρωσικά και νατοϊκά αεροσκάφη μαζί στην ιστορία. Σε αυτή έλαβαν μέρος πιλότοι από τις πολεμικές αεροπορίες της Ρωσίας, της Πολωνίας και της Τουρκίας. Η άσκηση έλαβε χώρα στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και πάνω από την Μαύρη Θάλασσα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook